Oznámila to dnes v Bruseli zástupkyňa generálneho riaditeľa Európskej komisie pre zdravie a ochranu spotrebiteľov Jaana Husu-Kalliová.
Zdôraznila však, že po 1. máji bude komisia naďalej pozorne sledovať, ako si nováčikovia počínajú s uplatňovaním príslušnej legislatívy a pri plnení noriem potravinovej bezpečnosti. V prípade problémov bude bez váhania konať.
"Momentálne nevidíme potrebu pre žiadne ochranné klauzuly," vyhlásila Husu-Kalliová na brífingu v Bruseli. Situácia nie je podľa nej vynikajúca, ale je dobrá. "V oblasti potravinovej bezpečnosti sa v súvislosti s rozšírením niet čoho báť," dodala.
Pripomenula, že od novembra, keď komisia identifikovala viacero veľmi vážnych nedostatkov, urobili vstupujúce krajiny "obrovský pokrok". K dátumu rozšírenia bude vo všetkých krajinách plne prevzatá celá príslušná legislatíva, následne však bude komisia sledovať, ako sa uplatňuje v praxi.
Na nových vonkajších hraniciach EÚ bude 37 tzv. hraničných inšpekčných bodov, výlučne cez ktoré bude možné dovážať do únie poľnohospodárske a potravinárske výrobky a zvieratá z tretích krajín. Hoci takýchto bodov by malo byť viac a viaceré sa ešte len budujú, problémy pri obchodovaní Husu-Kalliová neočakáva.
Na Slovensku budú inšpekčné stanovištia zatiaľ dve v Čiernej nad Tisou a Vyšnom Nemeckom. Keď slovenské úrady dokončia budovanie plánovaného stanovišťa na bratislavskom letisku, komisia bude po inšpekcii pripravená schváliť aj tento inšpekčný bod.
Predstaviteľka komisie ďalej potvrdila, že podniky na spracovanie potravín v nových krajinách, ktoré k 1. máju nebudú spĺňať normy EÚ a ani nezískali prechodné obdobie na modernizáciu, budú musieť byť zatvorené. Podniky v prechodnom období budú môcť vyrábať zasa len pre domáci trh.
Na Slovensku bude mať možnosť využiť prechodné obdobie celkovo 12 potravinárskych podnikov (10 bitúnkov a mäsospracujúcich podnikov, jedna mliekareň, jeden ryby spracujúci podnik). SR pôvodne žiadala prechodné obdobia len pre dva podniky, dnes príslušný výbor odsúhlasil ďalších desať.
Najviac podnikov s prechodným obdobím bude mať Poľsko - vyše 700, v prípade Česka to bude 52 a Maďarska 54. Celkovo v desiatich krajinách dostane viac času na modernizáciu, najviac však tri roky, 1 006 podnikov, čo je len 8 % z ich celkového počtu.
Potravinová bezpečnosť bola jednou z najcitlivejších oblastí prístupového procesu a mnohé súčasné krajiny EÚ sa obávali, že po rozšírení zaplavia trh únie nekvalitné potraviny z nových štátov. Často sa preto hovorilo o uvalení ochranných opatrení, ktoré by tomu zabránili.
(spravodajca TASR Robert Sermek) zll