Fritovať či vyprážať? Túto otázku si kladie veľa gazdiniek. Kým klasickú panvicu sa oplatí používať predovšetkým pri príprave menších porcií jedla, na prípravu nedeľného obeda pre celú rodinu je jednoznačne vhodnejšia fritéza.
Na prípravu jedla vo fritéze sa využíva veľké množstvo oleja. Výhodou je, že po vložení jedla sa jeho teplota prudko nezníži. Vďaka tomu do seba potraviny nasiaknu oveľa menej oleja ako pri klasickom pražení. Jedlo z fritézy, ak sa v nej olej správne vymieňa, je preto chrumkavejšie i zdravšie.
Fritézu tvorí kovová nádoba s ohrievačom. Naň je pripojený regulátor, ktorý ohrievač zapína pri poklese teploty a vypína pri dosiahnutí požadovanej teploty, čím udržuje stabilnú teplotu oleja.
Jednoduchšie fritézy majú teplotu nastavenú pevne, alebo sa dá zvoliť z dvoch teplôt. Pri lepších prístrojoch sa dá teplota nastavovať plynulo. Samozrejmosťou je tepelná poistka, ktorá vypne ohrievanie v prípade prehriatia alebo ak je v nádobe nedostatok oleja. Poistka vypne ohrievanie aj v prípade poruchy termostatu. Každý fritovací hrniec má kontrolku, ktorá oznamuje, či je ohrievacie teleso zapnuté, alebo vypnuté.
Výhodou fritéz je aj veko s tukovým a uhlíkovým filtrom, ktoré zabraňuje úniku pary a pachov. Veko zároveň zabraňuje úniku tepla čím znižuje spotrebu elektrickej energie. Tá sa šetrí aj tým, že vo fritéze možno naraz vypražiť oveľa viac potravín ako na klasickej panvici. Niektoré fritézy majú zabudovanú aj nádobku, do ktorej sa odvádzajú skvapalnené výpary, vďaka čomu nestekajú do oleja.
Veľkosť fritézy
Najdôležitejším kritériom pri výbere fritovacieho hrnca je jeho veľkosť. Meria sa obsahom oleja, ktorý sa do neho zmestí. Fritézy sa vyrábajú s obsahom od 1,5 do 3,5 litra. Väčšina je robená tak, aby sa vo dvoch litroch oleja dal pripraviť jeden kilogram čerstvých alebo 0,8 kilogramu zmrazených potravín. Kto vie, koľko jedla približne naraz vypráža, môže si jednoducho spočítať, akú veľkú fritézu potrebuje.
Keďže olej je potrebné po niekoľkých praženiach vymeniť, je výhodnejšia väčšia fritéza, v ktorej môžeme vypražiť celý obed naraz. Olej tak prechádza menším počtom pražiacich cyklov a možno ho dlhšie používať. Úspora však nie je veľká, pretože väčšie množstvo oleja potrebuje viacej energie na zohriatie.
Rozoberateľné fritézy
Ohrievacie teleso býva buď skryté pod nádobou na olej alebo ponorené priamo v oleji. Fritézy so skrytým ohrievačom sú lacnejšie. Nedajú sa však rozobrať a jednoducho umyť. Nádoba na olej totiž býva pevne primontovaná k zvyšku fritézy. Preto je výhodnejšia fritéza, v ktorej je ohrievač ponorený priamo v oleji - nádobu na olej i ohrievacie teleso totiž možno vybrať a dôkladne ich umyť. Pri niektorých typoch je dokonca možné použiť aj umývačku riadu. Nerozoberateľné hrnce by mali mať aspoň zobáčik, cez ktorý sa dá vyliať olej.
Rozoberateľné fritézy mávajú aj takzvané chladné zóny. Keďže horúci olej stúpa hore a naopak chladnejší klesá ku dnu nádoby, môžu výrobcovia pomocou vhodného tvaru nádoby pod ohrievacím telesom vytvoriť chladnú zónu. V nej je teplota oleja až o 90 stupňov nižšia ako vo zvyšnej časti nádoby. Vďaka tomu sa na dne nepripaľujú omrvinky, ktoré padajú z jedla a fritovací olej možno používať oveľa dlhšie. Kým vo fritézach s ohrievacím telesom pod nádobou s olejom odporúčajú výrobcovia meniť olej po 12 použitiach, vo fritézach s chladnou zónou sa môže olej použiť až na 40 pražení. Podmienkou je však pravidelné filtrovanie oleja.
Fritovacia nádoba
Nádoba na olej býva zhotovená z troch druhov materiálov. Najlacnejšie fritézy mávajú hliníkové nádoby, v lepších je hliník potiahnutý nepriľnavou vrstvou. Výhodou nepriľnavého povrchu je lepšie odstraňovanie nečistôt. Táto vrstva sa však ľahko poškriabe. Tretím materiálom, ktorý sa využíva na výrobu fritovacích nádob, je nehrdzavejúca oceľ. Jej vyššia cena sa však väčšinou odzrkadlí aj na cene celej fritézy.
Rotujúci kôš fritézy
Niektorí výrobcovia v snahe ušetriť spotrebu oleja ponúkajú takzvané rotofritézy. Sú založené na tom, že majú naklonenú fritovaciu nádobu a rotujúci kôš fritézy. Vďaka tomu spotrebujú v porovnaní s klasickým hrncom len polovičné množstvo oleja. Nedajú sa však rozobrať - niektoré modely riešia vylievanie oleja pomocou hadičky. Keďže rotofritézy používajú menej oleja, po vložení potravín jeho teplota klesne viac ako pri klasických fritézach. Výrobcovia to kompenzujú výkonnejším ohrievacím telesom. Fritézy s rotujúcim košom sú drahšie.
Zdroj: www.najdiservis.cz