Speváčka Adriana Kohútková (38) je od roku 1993 členkou Opery SND. Jej lyrický soprán znie v operách Rigoletto, Traviata, Nápoj lásky, Lucia di Lammermoor, Čarovná flauta, Carmen, Dcéra pluku, Don Giovanni, Komedianti a ďalšie. Naspievala niekoľko albumov. Jej životným partnerom je operný spevák Ján Galla.
Operná speváčka - sopranistka Adriana Kohútková - patrí aj v oblasti kulinárskeho umenia medzi majsterky, hoci ako dieťa bola dlho veľmi chudá a neduživá. "Bola som taká chudá, že sa rodičia ostýchali ísť so mnou na kúpalisko," hovorí dnes operná speváčka oblejších tvarov. Kedysi jej však stačil len pohľad na chlieb, aby povedala: "Ďakujem, neprosím si." Ako päťročná sedávala v škôlke hodiny nad olovrantom a nikto ju neprinútil zjesť ho. Jej gemerská babka však senzačne varila všetky pravé slovenské jedlá - halušky, gemerské guľky, pirohy, lokše a výživné polievky. Napokon im aj Adriana prišla na chuť.
Adrianinej mame nezostávalo na domácnosť veľa času. Ako kostymérka filmových štúdií Koliba bola často mimo domu, v exteriéroch. Suplovala ju teda babka a Adriana sa jej odmalička motala po kuchyni a snažila sa pomáhať. Občas ošúpala cibuľu alebo roztlačila cesnak. Intenzívnejšie ju začalo varenie baviť, až keď ako dvanásťročná upiekla tortu. Chutiť jej však začalo až v puberte. Dnes sa smeje, že všetko, čo nestačila skonzumovať dovtedy, dobehla neskôr.
Diéta pre otca
Keď bola Adriana ôsmačka, mama odišla na polroka so štábom na filmovačku do Juhoslávie. Otec bol po ťažkej operácii a potreboval prísnu diétu. Babka už tak nevládala, tak sa varešky chytila štrnásťročná Adriana. Celého pol roka spolu s babkou varila diétu pre otca a jedlo pre ostatných členov rodiny.
"Tak, ako som sa učila podľa knižky zemepis alebo literatúru, aj pri varení som postupovala s nosom v kuchárskej knihe," hovorí dnes domáca pani, ktorá takmer denne varí pre sedem ľudí. Jej partner má totiž štyri deti a ona jedno z predchádzajúceho manželstva. Všetky deti sa k nim chodievajú najesť nielen preto, že im tu chutí, ale aj preto, že sa pri stole cítia spolu dobre. Reštauráciu navštevuje rodina operných spevákov iba výnimočne.
Sopranistka s vareškou
Adriana Kohútková robieva výbornú pizzu - obloží ju tým, čo nájde v komore. Rada pripravuje aj francúzske zemiaky, zapekané cestoviny. Mladší chlapci uprednostňujú zdravšiu, ľahšiu stravu, všetci obmedzili ťažké, kalorické jedlá. Adriana si vždy povie, že ide variť jednoducho, no pridá do pokrmu prísady, ktoré z neho vytvoria špecialitu.
A aké sú speváčkine životné stereotypy? Obedovať sa usiluje o tretej popoludní, potom si chvíľku odpočinie a pripraví sa na predstavenie. Pri spievaní operných árií vydá veľa energie, preto hladovať, ale aj jesť krátko pred vystúpením, by bolo nemožné. Po návrate z divadla si opäť sadne k stolu, takže neskoré večere nie sú pre ňu ničím výnimočným.
FOTO - DESANA DUDÁŠOVÁ