asi 1 l vody, bryndza, maces, troška masla, 1 zemiak (môže byť aj nemusí)
Výhoda tejto polievky je v jej jednoduchosti a rýchlosti. Zemiak postrúhame do osolenej vody, môžeme pridať aj trochu vegety a necháme povariť. Na tanier si nalámeme maces (podľa veľkosti hladu), rozmrvíme naň bryndzu (každý sám zistí, koľko mu chutí) a zalejeme ho horúcou vodou. Ak nemáme čas variť zemiak, obídeme sa aj bez neho. Bryndza sa nám v horúcej vode krásne rozpustí. Navrch pridáme kúsok masla, môžeme posypať aj čerstvou pažítkou.
Mäsko mňam, mňam
1 kg mäsa (kuracie vykostené stehná, prsia, karé alebo iné, ktoré možno grilovať)
2-3 dl piva, 0,5 dl koňaku, pol lyžice soli, vegety, kečupu, horčice, sójovej a worcesterskej omáčky a medu. Kávová lyžička grilovacieho korenia, oregana, mletej rasce, čierneho korenia, červenej papriky, čili korenia.
Všetky ingrediencie zmiešame. Mäso naklepeme a ponoríme do pácu. Necháme odležať v chladničke minimálne 24 hodín. Takto mäso vydrží aj 3-4 dni. Koreniny si môžeme, samozrejme, vybrať podľa vlastnej chuti a fantázie. Takto upravené mäso môžeme buď grilovať, osmažiť na panvici, alebo jednoducho upiecť.
Plnený medovník
Na cesto potrebujeme:
150 g práškového cukru, 50 g masla, 2 polievkové lyžice medu, 5 polievkových lyžíc mlieka, 400 g hladkej múky, 1 vajce, 1 kávovú lyžičku sódy bikarbóny alebo prášok do pečiva.
Na plnku potrebujeme:
3 dl mlieka, 30 g polohrubej múky, 200 g práškového cukru, 250 g masla, 30 g kakaa, trochu rumu, 1 žĺtok, 1 vanilku
Plnka: Do mlieka vsypeme múku, vanilkový cukor, varíme, až nám vznikne kaša, ktorú za občasného miešania dáme vychladnúť. Cukor s maslom vymiešame, pridáme žĺtok, aby sa nám krém nezrazil, postupne pridávame rum, kašu a kakao. Uložíme na chvíľu do chladničky.
Cesto: Cukor, maslo, med a mlieko necháme povrieť a dáme vychladnúť. Vsypeme múku, sódu bikarbónu a vajce, rozmiešame a odložíme do chladničky stuhnúť, aby sa dobre vaľkalo.
Potom cesto rozdelíme na tri rovnaké diely, vyvaľkáme na veľkosť plechu. Plech obrátime dnom navrch, položíme naň papier na pečenie, (lepšie sa nám bude dávať cesto dole) a opatrne naň prenesieme cesto (môžeme si pomôcť valčekom). Pečieme pri asi 180°C. Upečené cesto dáme aj s papierom na rovnú plochu a ešte za tepla vyrovnáme. S upečenými plátmi narábame jemne, lebo sú krehké a ľahko sa lámu. Plníme tak, že prvý plát pokropíme vodou, natrieme lekvárom, potom plnkou a položíme ďalší plát, kde postupujeme rovnako. Tretí plát len pokropíme vodou, zakryjeme papierom na pečenie, zaťažíme plechom alebo lopárom a odložíme do chladničky na niekoľko hodín, aby nám pekne zmäkol. Po vybratí z chladničky ho môžeme poliať čokoládovou polevou. Napriek zdĺhavému rozpisu receptu je príprava tohto zákusku veľmi rýchla.