Keď bola budúca moderátorka a redaktorka Ivana malá, sedávala ráno v kuchyni pri okne a mama jej rozprávala rozprávku o vrabčekovi, ktorý nechcel jesť, takže rodičia museli stále niečo vymýšľať, aby ho nakŕmili. Dievčatko sa začudovalo, otvorilo ústa a chlebík bol v nich. Dnes má Ivana Ilgová k jedeniu i vareniu celkom iný vzťah.Jej nechuť do jedla dlho netrvala. Prispela k tomu najmä mamina tradičná moravská kuchyňa - české zemiakové knedlíky, chlpaté knedle, paradajková omáčka s hovädzím mäsom. A hoci všetky tieto jedlá dodnes miluje, sama ich variť nezvykne. Od čias školskej jedálni si nesie nechuť k mastným mäsám s omáčkou a kolienkami, ako aj k pečienke. Keď brigádovala ako pomocná kuchárka v mládežníckom tábore a musela nakrájať množstvo pečienky, bolo jej z toho celý čas nevoľno.
Slávnostný obed môže byť aj s mäsom
Vnútornostiam teda Ivana neholduje. O to viac má rada čokoládové, orechové či tvarohové koláče, bábovku a špagety s kakaom a cukrom. A hoci už takmer štyri roky neje mäso, vždy sa teší, keď jej mama zahlási: V nedeľu bude slávnostný obed. To znamená údené mäso s českými zemiakovými knedličkami, s kapustou a restovanou cibuľkou. A prečo neje Ivana mäso? Nie z presvedčenia, ale preto, že jej prestalo chýbať. Keď totiž začala držať delenú diétu, zistila, že jej celkom chutia len hrianky na sucho, ryža či zemiaky a že bez mäsa sa ľahko zaobíde. Manželovi, ktorý má mäso veľmi rád, ho však robí pravidelne.
Šalát pre manžela
Keďže manžel jej chváli každé jedlo, ktoré mu pripraví, je to pre ňu motivácia, aby vymýšľala stále niečo nové. Keď sa zobrali, spočiatku dokonca vstávala skoro ráno, aby mu pripravila do obedára nejakú lahôdku. Teraz ju už tento ošiaľ prešiel.
Jej manžel je vášnivý športovec a beháva maratón. Raz mu chcela Ivana ulahodiť a s tým najlepším úmyslom mu priniesla do cieľa špeciálny šalát, ktorý ochutila pivným syrom. "Syrčeky, pivný syr, romadúr - to všetko totiž milujem. Lenže on nie - a to som nevedela. Videla som, že sa na mňa zvláštne pozrel, keď som mu misku podávala, no statočne z nej vyzobal celú zeleninu a kúsky syra nechal mne. Aj keď teraz už viem, že sa mu z toho asi dvíhal žalúdok, ovládol sa a povedal mi, že nikdy nič také dobré nejedol a doteraz sa nepriznal, že mu to nechutilo," smeje sa Ivana.
Pozor - v chladničke sú kvargle!
Syrčeky má natoľko rada, že ich má doma vždy aj v zásobe. Manžel si už na to zvykol, no kamaráti, ktorí raz tri dni počas jej neprítomnosti maľovali byt, boli asi zhození. Keď sa totiž vrátila do krásne vymaľovaného bytu, na chladničke visel nápis: "Pozor, neotvárať, životu nebezpečné!"
Dnes si mladomanželia zaviedli zábavnú stupnicu desiatich bodov, ktorými hodnotia Ivanine kulinárske výtvory. Jej manžel má rád aj obyčajné cestoviny s tuniakom, kukuricou a syrom. Keďže moderátorka je dosť zaneprázdnená, varí najmä cez víkend. Experimenty jej vychádzajú. Na jej jarné rolky sa vždy teší celá rodina.
Recepty Ivany Ilgovej
Rýchly makový koláč
2 šálky polohrubej múky, 2 šálky acidofilného mlieka, 2 šálky kryštálového cukru, 1 prášok do pečiva, 1 vajce, 1 šálka oleja, štipka soli, 2 šálky maku, 2 dl mlieka, trocha lekváru
Vo vandlíku vymiešame z polohrubej múky, cukru, acidofilného mlieka, prášku do pečiva, vajca, oleja a soli vláčne cesto. Kým ho necháme postáť, vymastíme plech a pomletý mak trocha povaríme v mlieku a dobre osladíme. Cesto vylejeme na plech, vo vyhriatej rúre pečieme trištvrte hodinu. Na hotové cesto natrieme uvarený mak, ktorý ozdobíme lekvárom.
Zemiaky zaľúbenej manželky
Štyri veľké zemiaky ošúpané a pokrájané na tenké plátky, dve malé paradajky pokrájané na kolieska, jedna malá cibuľa pokrájanú na kolieska, 30 g nadrobno pokrájaného masla, soľ, mleté čierne korenie, pol hrnčeka mlieka, pol hrnčeka smotany, pol hrnčeka slepačieho bujónu, hrnček strúhaného syra.
Misu vymastíme a ukladáme do nej striedavo vrstvy zemiakov, cibule a paradajok. Posolíme, pokoreníme, medzi vrstvy poukladáme kúsky masla. Zalejeme bujónom zmiešaným s mliekom a smotanou. Posypeme syrom a vyše hodiny pečieme v rúre do zlatista.
Grécky kôprový koláč
1 lístkové cesto, 250 g bryndze, 250 g postrúhaného syra, 500 g tvarohu, 2-3 lyžičky pookrájaného kôpru - najlepšie čerstvého, 1 vajce
Cesto vyvaľkáme a prekrojíme na polovicu. V mise vymiešame bryndzu, tvaroh, syr a kôpor. Natrieme na polovicu cesta, druhou polovicou plnku prikryjeme. Potrieme vajíčkom a pečieme trištvrte hodiny v rúre.
Mamina česká omeleta
Polovicu balíka zemiakového cesta v prášku, päť vajec, 1 cibuľa, olej, soľ, 200 g nastrúhaného syra
Podľa návodu si pripravíme zemiakové cesto a v slanej vode uvaríme z neho menšie knedličky. Po uvarení ich opláchneme a pokrájame na menšie kúsky, ktoré opečieme na oleji do zlatista. Posypeme upraženou cibuľkou, zalejeme rozhabarkovanými osolenými vajciami a posypeme nastrúhaným syrom.