V kuchyni s moderátorkou s Ivanou Ilgovou

Keď bola budúca moderátorka a redaktorka Ivana malá, sedávala ráno v kuchyni pri okne a mama jej rozprávala rozprávku o vrabčekovi, ktorý nechcel jesť, takže rodičia museli stále niečo vymýšľať, aby ho nakŕmili. Dievčatko sa začudovalo, otvorilo ústa ...

Keď bola budúca moderátorka a redaktorka Ivana malá, sedávala ráno v kuchyni pri okne a mama jej rozprávala rozprávku o vrabčekovi, ktorý nechcel jesť, takže rodičia museli stále niečo vymýšľať, aby ho nakŕmili. Dievčatko sa začudovalo, otvorilo ústa a chlebík bol v nich. Dnes má Ivana Ilgová k jedeniu i vareniu celkom iný vzťah.Jej nechuť do jedla dlho netrvala. Prispela k tomu najmä mamina tradičná moravská kuchyňa - české zemiakové knedlíky, chlpaté knedle, paradajková omáčka s hovädzím mäsom. A hoci všetky tieto jedlá dodnes miluje, sama ich variť nezvykne. Od čias školskej jedálni si nesie nechuť k mastným mäsám s omáčkou a kolienkami, ako aj k pečienke. Keď brigádovala ako pomocná kuchárka v mládežníckom tábore a musela nakrájať množstvo pečienky, bolo jej z toho celý čas nevoľno.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Slávnostný obed môže byť aj s mäsom

Vnútornostiam teda Ivana neholduje. O to viac má rada čokoládové, orechové či tvarohové koláče, bábovku a špagety s kakaom a cukrom. A hoci už takmer štyri roky neje mäso, vždy sa teší, keď jej mama zahlási: V nedeľu bude slávnostný obed. To znamená údené mäso s českými zemiakovými knedličkami, s kapustou a restovanou cibuľkou. A prečo neje Ivana mäso? Nie z presvedčenia, ale preto, že jej prestalo chýbať. Keď totiž začala držať delenú diétu, zistila, že jej celkom chutia len hrianky na sucho, ryža či zemiaky a že bez mäsa sa ľahko zaobíde. Manželovi, ktorý má mäso veľmi rád, ho však robí pravidelne.

Šalát pre manžela

Keďže manžel jej chváli každé jedlo, ktoré mu pripraví, je to pre ňu motivácia, aby vymýšľala stále niečo nové. Keď sa zobrali, spočiatku dokonca vstávala skoro ráno, aby mu pripravila do obedára nejakú lahôdku. Teraz ju už tento ošiaľ prešiel.

SkryťVypnúť reklamu

Jej manžel je vášnivý športovec a beháva maratón. Raz mu chcela Ivana ulahodiť a s tým najlepším úmyslom mu priniesla do cieľa špeciálny šalát, ktorý ochutila pivným syrom. "Syrčeky, pivný syr, romadúr - to všetko totiž milujem. Lenže on nie - a to som nevedela. Videla som, že sa na mňa zvláštne pozrel, keď som mu misku podávala, no statočne z nej vyzobal celú zeleninu a kúsky syra nechal mne. Aj keď teraz už viem, že sa mu z toho asi dvíhal žalúdok, ovládol sa a povedal mi, že nikdy nič také dobré nejedol a doteraz sa nepriznal, že mu to nechutilo," smeje sa Ivana.

Pozor - v chladničke sú kvargle!

Syrčeky má natoľko rada, že ich má doma vždy aj v zásobe. Manžel si už na to zvykol, no kamaráti, ktorí raz tri dni počas jej neprítomnosti maľovali byt, boli asi zhození. Keď sa totiž vrátila do krásne vymaľovaného bytu, na chladničke visel nápis: "Pozor, neotvárať, životu nebezpečné!"

SkryťVypnúť reklamu

Dnes si mladomanželia zaviedli zábavnú stupnicu desiatich bodov, ktorými hodnotia Ivanine kulinárske výtvory. Jej manžel má rád aj obyčajné cestoviny s tuniakom, kukuricou a syrom. Keďže moderátorka je dosť zaneprázdnená, varí najmä cez víkend. Experimenty jej vychádzajú. Na jej jarné rolky sa vždy teší celá rodina.

Recepty Ivany Ilgovej

Rýchly makový koláč

2 šálky polohrubej múky, 2 šálky acidofilného mlieka, 2 šálky kryštálového cukru, 1 prášok do pečiva, 1 vajce, 1 šálka oleja, štipka soli, 2 šálky maku, 2 dl mlieka, trocha lekváru

Vo vandlíku vymiešame z polohrubej múky, cukru, acidofilného mlieka, prášku do pečiva, vajca, oleja a soli vláčne cesto. Kým ho necháme postáť, vymastíme plech a pomletý mak trocha povaríme v mlieku a dobre osladíme. Cesto vylejeme na plech, vo vyhriatej rúre pečieme trištvrte hodinu. Na hotové cesto natrieme uvarený mak, ktorý ozdobíme lekvárom.

SkryťVypnúť reklamu


Zemiaky zaľúbenej manželky

Štyri veľké zemiaky ošúpané a pokrájané na tenké plátky, dve malé paradajky pokrájané na kolieska, jedna malá cibuľa pokrájanú na kolieska, 30 g nadrobno pokrájaného masla, soľ, mleté čierne korenie, pol hrnčeka mlieka, pol hrnčeka smotany, pol hrnčeka slepačieho bujónu, hrnček strúhaného syra.

Misu vymastíme a ukladáme do nej striedavo vrstvy zemiakov, cibule a paradajok. Posolíme, pokoreníme, medzi vrstvy poukladáme kúsky masla. Zalejeme bujónom zmiešaným s mliekom a smotanou. Posypeme syrom a vyše hodiny pečieme v rúre do zlatista.

Grécky kôprový koláč

1 lístkové cesto, 250 g bryndze, 250 g postrúhaného syra, 500 g tvarohu, 2-3 lyžičky pookrájaného kôpru - najlepšie čerstvého, 1 vajce

Cesto vyvaľkáme a prekrojíme na polovicu. V mise vymiešame bryndzu, tvaroh, syr a kôpor. Natrieme na polovicu cesta, druhou polovicou plnku prikryjeme. Potrieme vajíčkom a pečieme trištvrte hodiny v rúre.

SkryťVypnúť reklamu

Mamina česká omeleta

Polovicu balíka zemiakového cesta v prášku, päť vajec, 1 cibuľa, olej, soľ, 200 g nastrúhaného syra

Podľa návodu si pripravíme zemiakové cesto a v slanej vode uvaríme z neho menšie knedličky. Po uvarení ich opláchneme a pokrájame na menšie kúsky, ktoré opečieme na oleji do zlatista. Posypeme upraženou cibuľkou, zalejeme rozhabarkovanými osolenými vajciami a posypeme nastrúhaným syrom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 132
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 5 750
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 237
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 670
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 2 853
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 990
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 775
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 504
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu