Gabriela Drobová (30) je vyštudovaná sociologička. Pracovala ako redaktorka Telerána, neskôr ako moderátorka televíznych relácií Vitajte doma! a Rodiny v aréne, teraz je dramaturgičkou v Centre umeleckej tvorby televízie Markíza. Spolupracovala na príprave relácií Chuťovky, Trič trač, Zahoď starosti či Smotánka, teraz pripravuje relácie Na streche a Uragán.
Televízna dramaturgička Gabriela Drobová je už dva roky vydatá, ale ani manželstvo nezmenilo jej postoj k vareniu natoľko ako príprava relácie Chuťovky s Petrom Novotným a profesionálnym kuchárom Vojtechom Artzom. Naučila sa tu rôzne finty a zozbierala si recepty, ktoré má na niekoľkých disketách. Mnohé z nich si doma odskúšala.
Najviac zo všetkých jej chutil recept Zdeny Studenkovej na kura s medom. "Zo začiatku som bola skeptická, pretože túto kombináciu som si nedokázala predstaviť. Keď som to však ochutnala, zmenila som názor. Takto pripravené kurča sa rozplýva na jazyku, a preto nechýba ani na našom rodinnom jedálnom lístku."
Varí bez presných receptov
Gabika piekla už ako deväťročná, takže dodnes jej nerobí problém hocičo uvariť či napiecť - a nepotrebuje k tomu ani presné recepty. Najradšej pripravuje jedlá s pomocou fantázie. Jej manžel sa občas aj čuduje, že Gabika zo zvyškov, ktoré nájde v chladničke, pripraví chutnú večeru. Jej jediným neobľúbeným jedlom je polievka s vajcom.
Gabikina mama aj stará mama sú výborné kuchárky, ktoré varia rady a s láskou. Keďže starenka je Záhoráčka zo Sekúl, na sviatky majú vždy napečené trdelníky, tvarohové koláče, tzv. drobné, či rožteky s makom a orechami. "Starenka vypeká a všetci z rodiny si k nej chodia po obrovské škatule napečených lahôdok. Ona je šťastná, lebo vie, že nám všetkým jej koláče ,chucá'".
V kuchyni najmä cez víkendy
Gabika aj jej manžel sú pracovne dosť vyťažení, preto sa v ich domácnosti varí väčšinou len cez víkendy. Tešia sa, keď k nim prídu hostia, ktorých usadia vo veľkej kuchyni za stolom, kde sa naje osem ľudí. Ak príde viac priateľov na párty, Gabriela pripraví soté alebo iné jedlo, ktoré sa dá jesť len vidličkou, aby hostia nemali problémy.
Jej manželovi chutia najviac cestoviny pripravené tradičným spôsobom. V troche mlieka sa roztopia tavené syry, pridá sa do nich cesnak a syrovou zmesou sa cestoviny polejú.
Ak majú Drobovci chuť na racionálnu výživu, nie je problém. Kúsok od nich je obchodík s ovocím a zeleninou, kde dostať aj čerstvý špenát, bazalku, citrónovú trávu, čerstvé maliny či biozemiaky.
FOTO - DESANA DUDÁŠOVÁ
Recepty Gabriely Drobovej
Avokádová nátierka
1 avokádo, 2 strúčiky cesnaku, 1 dcl kyslej pochúťkovej smotany, dužina z paradajky, soľ, korenie
Všetky suroviny spolu v mažiariku pomiešame, pridáme soľ a korenie podľa chuti. Podávame s mexickými lupienkami.
Čučoriedkové torty
2 hrnčeky polohrubej múky, 2 hrnčeky práškového cukru, 1 hrnček kryštálového cukru, 3/4 hrnčeka oleja, 1 balíček prášku do pečiva, 4 žĺtky, 4 bielky, 2 balíčky prášku na želatínu, zavárané alebo čerstvé čučoriedky
Všetky suroviny okrem bielkov spolu vymiešame, z bielkov vyšľaháme sneh a pridáme ho do zmesi. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Upečené cesto priečne prerežeme na dve polovice a jednu časť vložíme do druhej tortovej formy. Cesto v oboch formách pokvapkáme šťavou z kompótu a poukladáme naň čučoriedky. Pripravíme si želatínu, do ktorej môžeme dať šťavu z čučoriedkového kompótu. Želatínou zalejeme obe torty a necháme vychladiť.
Kuracie soté s arašidovou príchuťou
Kuracie prsia, arašidové maslo, slepačí bujón, čili papričky, šampiňóny, 1 väčšia cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, soľ, koreniny
Príloha: 400 g čerstvého špenátu, 2 strúčiky cesnaku, riccotta syr, soľ
Posolené kuracie prsia opečieme do zlatista na teflónovej panvici. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a chvíľu podusíme. Postupne pridávame pretlačený cesnak a čili papričky podľa chuti. V pol litri vody povaríme slepačí bujón a pridáme do panvice. Do zmesi zamiešame dve veľké lyžice arašidového masla a nakrájané šampiňóny.
Príloha: Na olivovom oleji porestujeme pretlačený cesnak. Pridáme čerstvý špenát a riccotta syr, niekoľko minút dusíme. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.