Správnou výživou viniča podporíme aj tvorbu kvalitných kvietkov.
FOTO - (pav)
Vinič vstúpil do fenologickej fázy intenzívneho rastu orgánov. Viditeľné prírastky sú na letorastoch, listovej ploche a po odkvitnutí budú aj na raste bobúľ. Častejšie treba sledovať zdravotný stav krov a z biologického hľadiska púčiky, v ktorých prebieha iniciácia a diferenciácia súkvetí - základu úrody hrozna pre budúci rok. Najrodivejšie puky sú v strednej časti letorastu, lebo sa tvoria v období s optimálnymi teplotnými, svetelnými a v normálnych rokoch aj vlahovými podmienkami. Tropické dni, nadmerné atmosférické zrážky alebo deficit vlahy sú pre kvitnutie viniča menej vhodné. V chladnejšom a daždivom počasí kvitne 10 aj viac dní. Extrémne počasie spôsobuje nedokonalé opelenie kvietkov, ktoré spŕchnu. Čiastočne tomu môžeme zabrániť správnou výživou viniča a selekciou.
Vo vinohrade je práve v tomto období najviac práce. Aktuálna je ochrana fotosyntetického aparátu - letorastov, listov a neskôr aj strapcov proti chorobám i škodcom dvomi až štyrmi postrekmi. Robíme tzv. zelené práce, teda vyplievanie zálistkov, odstraňujeme nepotrebné a neplodné letorasty. Ostatné zastrčíme do dvojdrôtia alebo pripevníme k opornej konštrukcii. Nezabudnime na prihnojenie viniča pred kvitnutím, ochranu pôdy proti burinám aj vodnej erózii. Osobitné ošetrenie si vyžadujú mladé výsadby a dosadené štepy v rodiacom vinohrade. V období sucha ich treba dva- až trikrát zavlažiť. Povinností pribudne pri pestovaní podpníkového viniča a škôlkarskej výrobe.
Mimoriadne práce treba vykonať napríklad po ľadovci, silných vetroch, prípadne po rôznych pokusoch. Patrí sem aj doopeľovanie, štepenie za zelena a iné. Neodmysliteľné je sledovanie signalizácie výskytu chorôb a škodcov a následná ochrana proti nim.
Prof. Ing. ALOJZ VEREŠ, DrSc.