Mnohé koreniny bežné na Ďalekom východe sú u nás ešte stále neznáme. Ich štipľavá aróma sa môže spočiatku zdať rušivá, varením a kombináciou s pokrmom sa však zjemňuje. Thajským, malajzijským a indonézskym jedlám dáva výbornú chuť trochu sušenej ryby, rybie pasty a omáčky. Oplatí sa vyskúšať tiež rôzne sójové a čili omáčky. Používajú sa ale v malom množstve. Knižka Oleje, octy a iné prísady od autorky Jill Normanovej z Vydavateľstva Slovart prináša základné informácie o známych i menej známych prísadách. Môže byť inšpiráciou pri príprave rozličných druhov olejov a aromatických octov.
* * *
Do súťaže o túto knihu sa môžete zapojiť, ak nám napíšete, z akých plodín sa získavajú rastlinné oleje. Stačí vymenovať tri druhy. Odpovede nám pošlite na korešpondenčnom lístku spolu s kupónom. Lístok označte heslom ZÁHRADKÁR-CHOVATEĽ a do šiestich dní zašlite na adresu: Petit Press, a. s., Námestie SNP 30, 814 64 Bratislava. Mená piatich výhercov, ktorých odmení Vydavateľstvo Slovart, uverejníme o dva týždne.
V predošlej súťaži ste mali vymenovať aspoň tri druhy vždy zelených kríkov. Sú to magnólia, mahónia, azara, myrta, levanduľa, nandina, olearia, hlohyňa, rododendron, zimozeleň a iné.
Knihy získavajú: Emília HURTIŠOVÁ z Lehoty pod Vtáčnikom, Michal KALAMENOVIČ z Rybiek, Marcela LAZARČÍKOVÁ z Hornej Stredy, Anton ŠINGLIAR z Ružomberka a Jana MARCINKOVÁ z Lascova.
Blahoželáme!