stvo na území mesta, v ktorom je viac ako 40 miest na sedenie, vyhradiť minimálne 20 percent kapacity zariadenia pre nefajčiarov. Podniky s dvoma a viac miestnosťami vyčlenia pre nefajčiarov minimálne celú jednu miestnosť. Zároveň bude každý majiteľ takéhoto pohostinstva povinný zabezpečiť primeranú ventiláciu. V prípade nedodržania nariadenia hrozí podnikateľom pokuta, ktorá sa môže vo výnimočných prípadoch vyšplhať až na 100-tisíc korún.
"Problémom možno je, že majitelia niektorých pohostinstiev budú umelo znižovať počet stoličiek," hovorí aktivista Michal Korytina. Podľa neho argument podnikateľov, že toto rozhodnutie môže viesť až ku krachu niektorých zariadení, nie je na mieste. Viceprimátor Starej Turej Ján Mikláš aktivitu víta. "Na druhej strane si uvedomujem aj riziko, že keď má niekto iba jednu miestnosť a oddelí stoly, nefajčiari môžu volať policajtov, že je tam nafajčené. Ako však určiť mieru, kedy je ako nafajčené," pýta sa.
Podľa Jána Žoltického, majiteľa Arizony Pubu, ktorého sa nové nariadenie dotkne, ide o nezmyselné zasahovanie do podnikania. "Keď niekto nechce ísť do fajčiarskej krčmy, nech nejde, prečo to má mňa oberať o tržbu," myslí si. Dodáva, že ak vyčlení svoju najmenšiu miestnosť zhruba pre 25 zákazníkov ako nefajčiarsku, príde o 60 percent tržby z tejto miestnosti.
(mp)