Hoci jej mama v Michalovciach je vynikajúca kuchárka, moderátorka Silvia Kušnírová sa v kuchyni zatiaľ veľa nezdržiava. Občas sa stáva, že prvé jedlo si dopraje až večer o siedmej. V poslednom období sa však usiluje jesť zdravo, aj keď vie, že naplno sa jej to zrejme podarí až vtedy, keď raz opustí novinárske povolanie.
Študentka za morom
Do tajov gastronómie nahliadla bližšie ako sedemnásťročná gymnazistka, keď počas letných prázdnin pracovala ako čašníčka v Londýne. Do britskej metropoly sa vracala aj neskôr, počas vysokej školy, už ako študentka anglistiky a amerikanistiky. Práca v kvalitnej londýnskej reštaurácii nebola celkom jednoduchá. Občas sa borila s výrazmi, ktoré nepoznala, učila sa, akým spôsobom sa pripravujú a servírujú jednotlivé pokrmy, aké víno sa podáva k určitým jedlám. Ak si nebola istá, poradila sa s iným čašníkom či šéfom. Niekedy urobila výber podľa vlastného uváženia a zákazníka presvedčila, že práve víno, ktoré vybrala, je to pravé. Aj večer, po príchode z práce, študovala jedálny lístok.
Má radšej ryby než bravčové
Londýn ju prekvapil kvalitnou kuchyňou a rôznorodosťou výberu. Kozmopolitné mesto s množstvom reštaurácií svetovej gastronómie poskytne každému, čo chce. Práve tam sa naučila Silvia základom varenia a naučila sa používať veľa čerstvej zeleniny a olivový olej. Z receptov či postupov francúzsko-talianskych reštaurácií čerpá doteraz. Má rada jednoduché chute, nepotrebuje veľa ingrediencií. Oveľa radšej má ryby či morské príšerky ako teľacinu či bravčovinu.
Kamarátom uvarí
Silviu nebaví variť iba pre seba, preto - ak má čas - rada pozve k sebe kamarátov. Dokáže pripraviť cestoviny na viacero spôsobov. Spolieha sa pritom na kreativitu, nie na klasické recepty. Z každej cesty v zahraničí si však prinesie recept na národné jedlo. Zo Španielska napríklad na paellu, z arabského sveta zase na kuskus. Z času na čas zapečie nejaké mäso a dopraje si cheescake, tvarohový koláč, ktorý podľa nej robia dobre len v jednej bratislavskej reštaurácii. A ak raz za čas príde domov na východ, mama ju poteší najväčšou lahôdkou na svete - jarnou zeleninovou polievkou a lokšami, ktoré vraj nemajú páru.
Silvia Kušnírová (25) pochádza z Michaloviec. Vyštudovala anglický jazyk, literatúru a žurnalistiku na UK v Bratislave. Žurnalistiku študovala aj v USA na univerzite vo Wisconsine. Začínala ako reportérka v Rádiu Twist, od septembra 2002 pracuje v TA3 ako politická reportérka a moderátorka relácie V politike. Je slobodná.
Recepty Silvie Kušnírovej
Špagety s krevetami a ruccolou
Olivový olej, 1 bujón, cesnak, vylúpané tigrie krevety, špagety, soľ, ruccola, trochu bieleho vína
Na rozpálenej panvici opražíme na olivovom oleji pokrájaný cesnak tak, aby nezhnedol, pridáme za naberačku vývaru, vložíme krevety (prípadne podlejeme troškou vína) a asi dve minúty povaríme. Pridáme za hrsť ruccoly a do panvice vsypeme predvarené špagety. Krátko prevaríme a dochutíme soľou.
Pečené papriky
Veľké červené papriky, olivový olej, drvený cesnak, ovčí syr, feta alebo balkánsky syr, balsamicový ocot.
Papriky zhora jemne osolíme a vložíme do rozpálenej rúry. Pečieme 15 až 20 minút tak, aby zmäkli, ale nesčernali. Stiahneme vrchnú šupku a odstránime vnútorné jadrá a dužinu. Pokrájané papriky položíme na gril alebo rozpálenú panvicu jemne potretú olivovým olejom. Krátko opečieme. Na tanieri ich potrieme rozdrveným cesnakom, polejeme olivovým olejom a balsamicom. Balkánsky syr pokrájame na tri - štyri trojuholníkové alebo obdĺžnikové kúsky a na tanieri naaranžujeme spolu s kusmi papriky. Osolíme. Podávame za tepla alebo za studena.
Losos na grile alebo pečený losos
Filet z lososa (asi 250 g), soľ, vegeta, biele víno, bazalka, citrón
Filet z lososa ochutíme soľou a vegetou a zo strany kože položíme na gril alebo na rozpálenú panvicu podliatu olivovým olejom. Panvicu prikryjeme pokrievkou, zo strany kože pečieme asi 10 minút, po obrátení na opačnú stranu asi 5 minút. Lososa pokvapkáme citrónom a dochutíme soľou. Najemno nasekáme bazalku a posypeme ňou vrchnú časť lososa (bez kože). Podávame s pečenými zemiakmi, pyré alebo so špenátom a ricottou.
Špenát s ricottou
Čerstvý špenát, olivový olej, rozdrvený cesnak, soľ, syr ricotta
Na rozpálenú panvicu s olejom pridáme špenát, počkáme, kým "zvädne", dochutíme cesnakom a povaríme. Dochutíme soľou, dáme dve lyžice syra, opäť krátko prevaríme so špenátom a podávame.