– dobrých, ale aj zlých. Preto si dobre rozmyslite, ak siahnete pri príprave drahého jedla po lacnom, menej kvalitnom víne.
Bažant na víne
Odležané, ošklbané a očistené bažanty umyjeme a utrieme dosucha. Znútra i zvonku posolíme, prešpikujeme slaninou, pokvapkáme brandy a potrieme maslom. Na masle necháme speniť nakrájanú cibuľu, pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu, celé čierne a nové korenie, bobkový list. Položíme na to bažanty, zalejeme ich bielym vínom, zakryjeme a vložíme do mierne predhriatej trúby tak, aby sa dusili, nie piekli. Udusené bažanty rozštvrtíme a vykostíme. Vypečenú šťavu zahustíme bledou smotanovou zápražkou, krátko povaríme, pridáme smotanu na šľahanie a zahrejeme. Omáčku neuvedieme do varu. Dochutíme citrónovou šťavou, cukrom a brandy.
K bažantovi vyskúšajte napríklad Tramín červený, ročník 1997, výber z hrozna, Dvory nad Žitavou, obsahu alkoholu 13 percent. V jeho vôni i chuti nájdete med, ktorý je však vyvážený typickou odrodovou korenistosťou tramínov. (dav)