Prestávky v práci pomáhajú zvyšovať produktivitu

Londýn 16. júla (TASR) - Z Britov sa stal národ workholikov, potvrdzujú ďalšie prieskumy. Podľa jedného z nich sú obyvatelia Spojeného kráľovstva takí ...

Londýn 16. júla (TASR) - Z Britov sa stal národ workholikov, potvrdzujú ďalšie prieskumy. Podľa jedného z nich sú obyvatelia Spojeného kráľovstva takí zavalení prácou, že nemajú čas ani na obednú prestávku.

Vôbec najväčší prieskum tohto druhu v Británii si objednala medzinárodná cateringová spoločnosť Eurest, ktorá má samozrejme záujem, aby sa ľudia v jej jedálňach stravovali čo najviac. Štúdiu však realizovali odborníci, výsledná čísla by teda mali byť spoľahlivé.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prieskum odhalil, že tzv. lunch hour, teda hodina obeda, sa v Británii postupne skracuje a momentálne trvá v priemere 27 minút. Ukázalo sa tiež, že ženy obedujú ešte kratšie ako muži - len 25 minút - a majú väčšie tendencie obed úplne vynechať, robí to každá štvrtá britská žena. V priemere tak neobeduje každý piaty britský zamestnanec. V roku 1990 to bol len zhruba každý štrnásty či pätnásty.

SkryťVypnúť reklamu

"Som príliš vyťažená a mám veľa pracovných stretnutí, takže nestíham obed. A keď už tak chodím skôr pre obedy ostatným," priznala vedúca sekretariátu v nemenovanej londýnskej firme.

Otázkou samozrejme je, či takéto pracovné nasadenie zodpovedá kvalite. Podľa odborníkov sa človek s prázdnym žalúdkom horšie koncentruje na prácu. Vedci tiež pripomínajú, že pravidelné prestávky pomáhajú zamestnancom vyrovnať sa so stredom a podávať lepšie výkony.

"Z psychologického hľadiska potrebujeme byť všetci svieži a ak sa z jednej úlohy vrhneme hneď na druhú nemáme kedy načerpať silu," upozorňuje psychologička Julie Hirstová, riaditeľka strediska Work-Life Balance v grófstve Leicestershire.

Dodáva, že keby si ľudia dopriali pauzu, boli by mnohí z nich prekvapení, ako výrazne sa zvýši, a nie zníži, ich produktivita.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  2. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  3. Probiotiká nie sú len na trávenie
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  7. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  8. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 6 298
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 113
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 264
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 668
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 2 346
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 010
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 792
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 527
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu