"Ide o ochorenie prenosné zo zvierat na človeka. Prejavuje sa hnačkami, niekedy aj s krvou, silnými bolesťami brucha, vracaním a teplotou až do 40 stupňov Celzia. Zrenie syra a jeho následná pasterizácia zbavuje syr nebezpečných mikróbov. Čerstvý, nevyzretý syr, však býva pri chorom stáde veľmi často kontaminovaný kampylobakterom, preto je rizikový," povedala Danica Maslenová, vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravia v Liptovskom Mikuláši.
Napriek tomu, že veterinári zakázali predaj čerstvého ovčieho syra priamo na salašoch, podľa Maslenovej sa nedarí každoročne zabrániť veľkým počtom ochorení. Ľudia si aj napriek zákazu čerstvý ovčí syr nosia domov a často ním hostia ďalších známych.
"Bačovia a zamestnanci salašov, ktorí pravidelne konzumujú žinčicu a syr, majú už zmenené pH žalúdka a pozmenenú mikroflóru v črevách, preto neochorejú," povedala Maslenová. (tasr)