Ľudmila Mandžárová rada relaxuje v záhrade. "Je to veľká radosť, dopestovať si zeleninu a potom ju výborne pripraviť svojim blízkym," hovorí.
FOTO - DESANA DUDÁŠOVÁ
Herečka Ľudmila Mandžárová bola od detstva zvyknutá na výbornú stravu svojej mamy. Od nej sa aj naučila veľmi rýchlo variť. Dnes má už vlastnú domácnosť a v kuchyni si šéfuje sama. Rada pripravuje najmä zapečenú zeleninu na rôzne spôsoby.
Doma jej najviac chutili mamine minútky, sviečková na smotane, pirohy, parené buchy či makové šúĺance. "Boli sme štyria súrodenci a mama bola s nami dlho doma. Až keď sme išli do školy, začala v školskej družine pracovať ako vychovávateľka," spomína na časy svojho detstva dabingová herečka.
Začínala kokoskami
Jediné čo v detstve neznášala, bola uvarená cibuľa. Doteraz nemá rada mastné veci, pretože mama bola takmer vegetariánka a všetky jedlá pripravovala veľmi diétne. Piekla tiež výborné štrúdle - jablkové s makom, orechami a so strúhankou. S ich prípravou začínala už ráno a do večera bolo napečených šesť plechov. V ich rodine sa jedlo na druhý deň nikdy neohrievalo. Čo sa nezjedlo, vyhadzovali. A podľa starého móresu bolo vždy treba niečo na tanieri nechať. Až keď sa Ľudmila vydala, zistila, že to tak v každej domácnosti nie je. U jej svokry museli, naopak, zostať taniere po jedení čisté.
Celú mladosť si Ľudmila so svojimi sestrami vystrihovali z novín a časopisov recepty, aby mohli podľa nich sem-tam niečo navariť a upiecť. Ako prvé upiekla Ľudmila kokosky, čím si u mamy vyslúžila pochvalu. Väčšina výstrižkov však neskôr skončila v smetnom koši.
Rada robí gebrajzy
U Mandžárovcov je síce šéfom v kuchyni Ľudmila, ale ak niečo uvarí jej manžel, vždy je to vraj výnimočné jedlo. Herečka rada pripravuje "gebrajzy" - zapečenú zeleninu na rôzne spôsoby so syrom a smotanou. Nemá rada jahňacinu ani morské príšery, ale o to viac uprednostňuje polievky. Najmä polievky nakyslo, zeleninové so smotanou, brokolicové či šampiňónové krémy.
Bryndzová milovníčka
Do jedálneho lístka Mandžárovcov patria aj bryndzové halušky a pirohy. Ľudmila totiž miluje bryndzu a ako hovorí, "pchá" ju takmer do všetkého. Výborná je napríklad cuketa plnená bryndzou. Z menšej cukety vydlabe herečka stred, naplní ho bryndzou, posype to karí korením, posolí, navrch poukladá slaninu, dve až tri kolieska feferónky a nechá zapiecť v rúre.
Na východnom Slovensku, odkiaľ pochádza jej manžel, ochutnala prvý raz bryndzové pirohy a naučila sa tam pripravovať bôky a kuľašu. Bôky sa robia zo zemiakového cesta, ktoré sa naplní údeným mäsom alebo oškvarkami, a na vrch sa dá upražená cibuľa. Kuľaša je zasa goralské jedlo zo Ždiaru. Je to tuhá zemiaková fučka, ktorá sa na tanieri poleje roztopeným maslom alebo opraženou slaninou. V Ždiari ju muži jedávali na raňajky predtým, ako išli kosiť či hrabať seno, a zasýtilo ich to na celý deň.
Herečka - záhradkárka
Mandžárovci radi relaxujú v záhrade. Minulý rok sa im v skleníku urodili krásne baklažány, aj keď vraj vypestovať túto zeleninu nie je najľahšie. Na jar mali zase v záhradke množstvo redkvičky, ktorou zásobovali celú rodinu. Rovnako dobre sa darí aj mladej cibuľke. "Je to naozaj veľká radosť, dopestovať si krásnu zeleninu a výborne ju pripraviť svojim blízkym," hovorí Ľudmila Mandžárová.
Ľudmila Mandžárová pôsobila po skončení VŠMU dva roky v Prešove a potom 14 rokov na bratislavskej Novej scéne. Od roku 1992 je na voľnej nohe, upravuje dialógy a dabuje vo filmoch svetové hviezdy, ako je Meryl Streepová, Susan Sarandonová či agentka Sculyová. Jej manžel je dabingový režisér Štefan Mandžár. Majú dcéru Martinu.