Recepty Ľudmily Mandžárovej

Losos s pomarančovou omáčkou

1,5 až 2 kg lososa, zmes gyrosu, byliniek, papriky a čierneho korenia (alebo korenie na ryby s čiernym korením, paprikou a provensálskym korením, prípadne iba soľ), kocka masla alebo 1 dcl oleja

Na omáčku: 2 veľké pomaranče, 1 grapefruit, zemiaková maizena, kryštálový cukor

Plátky lososa okoreníme z oboch strán a uložíme na plech. Porozkladáme na ne kúsky masla, prípadne potrieme olejom a grilujeme v rúre pri 250 stupňoch pätnásť až dvadsať minút. Neobraciame.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Medzitým pripravíme omáčku. Z ovocia vyberieme dužinu, a zasypeme ju tromi polievkovými lyžicami kryštálového cukru. Varíme 15 minút, zahustíme maizenou (2 až 3 lyžičky maizeny rozmiešame v studenej vode a vlejeme do horúcej zmesi.) Dochutíme šťavou z citróna a cukru. Podávame s upečenými plátkami lososa a opekanými zemiakmi.

SkryťVypnúť reklamu

Trojfarebné špirálky s omáčkou

15 - 20 dkg šampiňónov, menšia ružica brokolice, 1/4 litra sladkej smotany, 2 syry Bambino, 2 lyžičky masla, bazalka, biele alebo čierne korenie, sezam, 500 g trojfarebných cestovín (špirálky), soľ

Na panvici rozpustíme maslo, pridáme umyté a na plátky pokrájané šampiňóny, okoreníme a dusíme pätnásť minút. Na tri minúty pridáme ružičky brokolice. Zeleninu vyberieme na misku a vo výpeku roztopíme tavený syr so smotanou a tri minúty za stáleho miešania povaríme. Vložíme späť zeleninovú zmes, prevaríme a zalejeme ňou špirálky uvarené podľa návodu.

Oriešková torta

14 dkg práškového cukru, 4 vajcia, 20 dkg lieskových orieškov, 2 šľahačky, 2 vanilkové cukry

Deň vopred prevaríme šľahačku, za stáleho miešania ju ochladíme a zakrytú odložíme do chladničky. Lieskovce opečieme na suchej panvici, 16 kúskov orieškov odložíme na ozdobenie, ostatné ešte teplé pomelieme na mlynčeku. Žĺtky s cukrom vymiešame do biela a striedavo pridávame sneh z bielkov a pomleté lieskovce. Zmes vylejeme do múkou vysypanej formy a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov pätnásť minút. Potom vrch zakryjeme servítkou a dopekáme pri teplote 150 stupňov približne pätnásť minút. Drievkom priebežne kontrolujeme dopečenosť, aby sa torta príliš nevysušila. Po vychladení korpus potrieme rozšľahanou šĺahačkou s 2 vanilkovými cukrami a ozdobíme orieškami.

SkryťVypnúť reklamu


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 11 142
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 5 543
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 190
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 556
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 399
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 218
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 1 902
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 855
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu