1,5 až 2 kg lososa, zmes gyrosu, byliniek, papriky a čierneho korenia (alebo korenie na ryby s čiernym korením, paprikou a provensálskym korením, prípadne iba soľ), kocka masla alebo 1 dcl oleja
Na omáčku: 2 veľké pomaranče, 1 grapefruit, zemiaková maizena, kryštálový cukor
Plátky lososa okoreníme z oboch strán a uložíme na plech. Porozkladáme na ne kúsky masla, prípadne potrieme olejom a grilujeme v rúre pri 250 stupňoch pätnásť až dvadsať minút. Neobraciame.
Medzitým pripravíme omáčku. Z ovocia vyberieme dužinu, a zasypeme ju tromi polievkovými lyžicami kryštálového cukru. Varíme 15 minút, zahustíme maizenou (2 až 3 lyžičky maizeny rozmiešame v studenej vode a vlejeme do horúcej zmesi.) Dochutíme šťavou z citróna a cukru. Podávame s upečenými plátkami lososa a opekanými zemiakmi.
Trojfarebné špirálky s omáčkou
15 - 20 dkg šampiňónov, menšia ružica brokolice, 1/4 litra sladkej smotany, 2 syry Bambino, 2 lyžičky masla, bazalka, biele alebo čierne korenie, sezam, 500 g trojfarebných cestovín (špirálky), soľ
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme umyté a na plátky pokrájané šampiňóny, okoreníme a dusíme pätnásť minút. Na tri minúty pridáme ružičky brokolice. Zeleninu vyberieme na misku a vo výpeku roztopíme tavený syr so smotanou a tri minúty za stáleho miešania povaríme. Vložíme späť zeleninovú zmes, prevaríme a zalejeme ňou špirálky uvarené podľa návodu.
Oriešková torta
14 dkg práškového cukru, 4 vajcia, 20 dkg lieskových orieškov, 2 šľahačky, 2 vanilkové cukry
Deň vopred prevaríme šľahačku, za stáleho miešania ju ochladíme a zakrytú odložíme do chladničky. Lieskovce opečieme na suchej panvici, 16 kúskov orieškov odložíme na ozdobenie, ostatné ešte teplé pomelieme na mlynčeku. Žĺtky s cukrom vymiešame do biela a striedavo pridávame sneh z bielkov a pomleté lieskovce. Zmes vylejeme do múkou vysypanej formy a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov pätnásť minút. Potom vrch zakryjeme servítkou a dopekáme pri teplote 150 stupňov približne pätnásť minút. Drievkom priebežne kontrolujeme dopečenosť, aby sa torta príliš nevysušila. Po vychladení korpus potrieme rozšľahanou šĺahačkou s 2 vanilkovými cukrami a ozdobíme orieškami.