150 g rybieho filé, 20 g smotany na varenie, 40 g syra eidam, vegeta, kôpor, olej, maizena, citrón, petržlenová vňať, soľ, mleté čierne korenie, zmes korenia na ryby, cibuľa
Rybie filé osušíme, osolíme, okoreníme zmesou korenia a opražíme na rozohriatom oleji. Potom uložíme na plech, zakryjeme alobalom a necháme piecť približne štvrť hodinu.
Zatiaľ pripravíme omáčku: Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme, zalejeme smotanou, zahustíme majzenou. Keď začne omáčka vrieť, pridáme vegetu, petržlenovú vňať, kôpor a nastrúhaný syr.
Horúce filé polejeme omáčkou. Podávame s citrónom a varenými zemiakmi.
Vinohradnícka roštenka s karlovarskou knedľou
Vinohradnícka roštenka
150 g hovädzej roštenky, 20 g oleja, 30 g čerstvých šampiňónov, 40 g čerstvej zeleniny (paradajky, papriky), 2 dl červeného vína, 20 g hladkej múky, červená mletá paprika sladká, soľ, mleté čierne korenie, vývar, cibuľa , petržlenová vňať, sójová omáčka
Mäso nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme, posypeme trochou múky a na rozpálenom oleji opražíme zo všetkých strán. Rezne poukladáme na plech, podlejeme vývarom a necháme piecť asi dvadsať minút.
Zatiaľ pripravíme omáčku: Nadrobno nakrájanú cibuľku opražíme do zlatista, pridáme červenú papriku a vývar. Po chvíli pridáme nakrájané šampiňóny, čerstvú zeleninu a červené víno. Povaríme a na záver zahustíme zápražkou. Dochutíme soľou a sójovou omáčkou.
Karlovarská knedľa
5 ks bieleho pečiva, 1 dl mlieka, 1 vajce, 50 g polohrubej múky, 30 g oravskej slaniny, 20 g červenej kápiovej papriky, muškátový oriešok, soľ, petržlenová vňať
Pečivo nakrájame na menšie kocky, zalejeme mliekom, pridáme žĺtok, trochu oleja, soľ, kápiu a slaninu, ktorú sme predtým mierne opražili. Ďalej pridáme muškátový orech, múku, petržlenovú vňať a vymiešame cesto, do ktorého jemne vmiešame vyšľahané bielka. Z cesta vyformujeme bochníky, ktoré dáme variť do vriacej vody.