Zdravie z ekozáhrady
Snahou každého ekozáhradkára je, aby úrodu jabĺk obral čo najšetrnejšie, v optimálnom čase a zimné odrody uskladnil tak, aby sa zachovala ich výživná hodnota na požadovanej úrovni čo najdlhšie. Prvým krokom na dosiahnutie tohto cieľa je určenie optimálneho času zberu jabĺk na uskladnenie a spracovanie. Predčasne obraté ovocie totiž stráca schopnosť udržať si prirodzenú vlahu a vädne. Naproti tomu neskoro obrané plody sú precitlivené a predčasne podliehajú rozkladu (múčnatenie a hniličenie). V oboch prípadoch sa znižuje výživná hodnota, najmä obsah vitamínu C. Pri určovaní optimálnej zrelosti rozoznávame rôzne stupne:
l Fyziologická zrelosť sa prejavuje krycím sfarbením plodov.
l Technologická zrelosť predstavuje fázu vývinu, v ktorej sú plody vhodné na technologické spracovanie.
l Komerčná zrelosť znamená, že ovocie určené na predaj dosiahne požadovaný stupeň zrelosti počas dopravy, distribúcie a krátkodobého uskladnenia.
l Konzumná zrelosť nastáva vtedy, keď majú plody maximálny obsah a správny pomer jednotlivých výživných aj biologických zložiek. Pri jablkách je to najmä správne vyfarbenie plodov, černenie semien zimných odrôd, vhodná pevnosť dužiny a príznačná chuť odrody. Optimálna konzumná zrelosť nastáva, keď po pootočení a nadvihnutí alebo po miernom tlaku prsta na vetvičku či stopku sa jablko ľahko oddelí od konárika. Pri predčasnom zbere je spojenie stopky s konárikom také silné, že pri oberaní sa obvykle z plodu vytrhne alebo sa zlomí. Ovocie bez stopiek je menejcenné a má menšiu trvanlivosť.
Jablká musíme oberať šetrne s celými stopkami tak, aby sa plody nestláčali. Do košíka, vrecka alebo do inej vhodnej nádoby ich ukladáme opatrne (nehádžeme). Nesmú sa poškodiť ani pri ukladaní do obalov. Plody určené na dlhodobé uskladnenie treba vytriediť (nesmú byť mechanicky poškodené ani napadnuté chorobami či škodcami). Obraté ovocie čo najrýchlejšie uskladníme do vhodných obalov a priestorov, alebo spracujeme, aby si zachovalo výživnú hodnotu.