Výhodou vegetariánskych jedál je, že sa v nich dá kombinovať podľa chuti a fantázie.
Tempeh guláš
300 g tempehu, 1 veľká cibuľa, 200 g šampiňónov, 100 g oleja, 500 g leča alebo čerstvých paprík a paradajok, 20 g mletej červenej papriky, soľ, maizena.
Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme očistené, na plátky pokrájané šampiňóny a na kocky nakrájaný tempeh. Orestujeme, pridáme mletú papriku, lečo, podľa potreby podlejeme vodou a dusíme do zmäknutia. Nakoniec zahustíme maizenou, posolíme, prípadne dochutíme sójovou omáčkou.
Seitan špeciál ako čína
400 g seitanu špeciál, 1 veľká cibuľa, 100 g šampiňónov, 300 g očistenej, na rezance pokrájanej zeleniny (mrkva, kapusta, pór, kapia), soľ, sójová omáčka, maizena, 100 g oleja.
Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme očistené, na plátky pokrájané šampiňóny a na rezance pokrájanú zeleninu. Chvíľu podusíme a pridáme na rezance nakrájaný seitan. Pomiešame, podľa potreby podlejeme vodou a dusíme. Ak je zelenina mäkká (môže byť aj chrumkavá), podľa potreby zahustíme maizenou, dochutíme soľou, sójovou omáčkou prípadne inými koreninami.
Robi mäso v zemiakovom cestíčku
Robi mäso: 4 plátky, soľ.
Cestíčko: 100 g mlieka, 100 g hladkej múky, 190 g zemiakov, 1 vajce, soľ, olej na vyprážanie.
Plátky robi mäsa obalíme v cestíčku a vyprážame na horúcom oleji do zlatista.
Príprava cestíčka: v mlieku rozšľaháme hladkú múku, pridáme postrúhané surové zemiaky, soľ, vajce, dobre premiešame a necháme chvíľu postáť.
Všetky recepty sú zhruba na štyri porcie.
Čo je čo
Tempeh - je sójový syr vyrobený zo sójových bôbov. Používajú sa najkvalitnejšie sójové bôby, ktoré nie sú geneticky modifikované. Tempeh neobsahuje chemické prísady, stabilizátory ani emulgátory. Je jemne dochutený prírodnými dochucovadlami. Je bohatý na bielkoviny, vápnik, horčík, fosfor, železo, vitamíny skupiny B vrátane B12, kyseliny listovej.
Seitan - je ručne robený extrakt z vysokokvalitnej pšenice. Je to čistá bielkovina z pšenice, mierne dochutená sójovou omáčkou a prírodnými bylinkami. Nahrádza mäso a môžeme ho rovnako upravovať.
Robi mäso - je zmes rastlinných bielkovín v textúrovej podobe. Zmes sa pripravuje z červenej repy, obilných klíčkov a najmä z kukuričnej, ryžovej a pšeničnej bielkoviny. Má vysoký obsah vlákniny, nízky obsah tuku a neobsahuje cholesterol. Robi výrobky sú výbornou náhradou mäsa.