8 menších baklažánov, 100 g zeleru, 1 menšia mrkva, 1 stredne veľká cibuľa, 100 g mletého bravčového mäsa, strúčik cesnaku, 2 dl vývaru (alebo vody, v ktorej sme rozdrobili kocku masoxu), 100 g masla, niekoľko kvapiek citrónovej šťavy, soľ, olej.
Baklažány ošúpeme, rozpolíme a vnútro vydlabene lyžičkou. Potom ich opražíme, každú polovicu osobitne. Na troche oleja speníme nadrobno pokrájanú cibuľku, pridáme dužinu, ktorú sme z baklažánov vydlabali, postrúhanú mrkvu, zeler a chvíľu podusíme. Nakoniec pridáme mäso s rozotretým cesnakom, osolíme, premiešame a naplníme polovičky baklažánu. Takto upravené baklažány poukladáme do pekáča, podlejeme vývarom, navrch poukladáme plátky masla a dáme zapiecť do vyhriatej rúry. Pred podávaním pokvapkáme citrónovou šťavou. Servírujeme s ryžou a šalátom.
Huspenina podľa Heleny
1 kg bravčových nožičiek, 1 bravčové koleno, 1 cibuľa, 6 strúčikov cesnaku, 8 zrniek čierneho korenia, 1 mrkva, 1 petržlen, soľ.
Nožičky a koleno umyjeme a dáme variť do hrnca s 2,5 litra vody. Pridáme soľ, cesnak, čierne korenie, cibuľu, očistenú mrkvu a petržlen. Varíme na miernom ohni približne štyri hodiny, až sa nám začne oddeľovať mäso od kostí. Mäso oberieme, pridáme kúsky z nožičiek a uložíme do misiek. Zalejeme precedeným vývarom a necháme vychladnúť. Stuhnutú huspeninu vyklopíme na misu, posypeme posekanou cibuľkou, čiernym korením, polejeme octom a podávame s chlebom.
Fazuľová polievka
350 g suchej fazule, 2 cibule, 1 lyžica mletej červenej papriky, 30 g údenej klobásy, soľ, osem zrniek čierneho korenia, 350 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, pór).
Fazuľu pred varením namočíme. Zmäknutú začneme variť. Keď je napoly uvarená, pridáme očistenú nakrájanú klobásu a zeleninu, soľ, cibuľu a korenie. Nakoniec zahustíme bešamelom a povaríme ďalších desať minút.