Židovský Nový rok je aj sviatkom bieleho chleba

Roš Hašana, teda židovský Nový rok, si židia včera i dnes pripomínajú bohoslužbami. Aby sa mohli konať, musí sa zísť najmenej desať súvercov. V Nitre sa ich nazbieralo iba deväť. Potrebný počet pomohol naplniť odborník na judaizmus akademik Valerian ...

Nový rok si židia pripomínajú bohoslužbami. Aby sa mohli konať, musí sa zísť najmenej desať súvercov. FOTO - AUTORKA

Roš Hašana, teda židovský Nový rok, si židia včera i dnes pripomínajú bohoslužbami. Aby sa mohli konať, musí sa zísť najmenej desať súvercov. V Nitre sa ich nazbieralo iba deväť. Potrebný počet pomohol naplniť odborník na judaizmus akademik Valerian Trabalka, ktorý preto pricestoval z Bratislavy.

"Židia na sviatky vyhľadávajú súvercov v iných mestách. Žijem v Nitre 37 rokov, no doteraz som nemusel na Nový rok nikam cestovať, vždy sa našlo dosť mužov na obrady doma," hovorí člen miestnej židovskej náboženskej obce Martin Rujder.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Na Roš Hašana sa židia pripravujú dva týždne. V synagógach v tomto období trúbia na šofar, nástroj z baranieho rohu, a takto pripomínajú človeku, aby konal dobro. Veriaci vtedy zvyknú obdarovať chudobných z komunity. "U nás sa dobročinnosťou nikto nechváli. Ani svojej manželke nepoviem, koho som obdaroval. V týchto dňoch sa nad sebou ešte viac zamýšľam ako inokedy. Snažím sa žiť ako slušný človek, ktorý poradí, pomôže a je užitočný," hovorí 81-ročný Martin Rujder. Členovia komunity si vymieňajú pozdravy so želaním pokojných sviatkov Lešana tova tikatevu vetechatemu.

Židia nejedia na Nový rok, tak ako počas celého roka, bravčové mäso. Podľa zvyklostí môžu jesť iba mäso zvierat s dvojitým kopytom a prežúvavcov. V niektorých rodinách pečú koláče s medom a jabĺčkami, aby mali dobrý a sladký celý rok. V kuchyni u Rujderovcov už v stredu rozvoniavalo. "Piekli sme na oba sviatočné dni chlieb, ktorý je belší ako inokedy. Kým sa doň pustíme, umyjeme si ruky a povieme požehnanie. Chlieb je pre nás najhlavnejšie jedlo. Keď máte chlieb, máte všetko." Hovorí z neho vlastná skúsenosť. Najviac v živote chlieb docenil počas väzenia v koncentračných táboroch v Mathausene a Gusenkirchene.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: JANA BEŇOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  3. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  4. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  5. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  3. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  4. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  5. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  6. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  7. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  8. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 24 857
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 132
  3. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 6 424
  4. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 907
  5. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 4 375
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 3 550
  7. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 3 549
  8. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 3 256
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu