Na skladovanie vyberáme len kvalitnú zeleninu. FOTO - ARCHÍV
Mrkva a zeler
Vyvinutú mrkvu a zeler zberáme od októbra do príchodu mrazov. Na uskladňovanie vyberáme zdravé a nepopraskané korene. Od blata očistené korene necháme niekoľko dní obschnúť. Potom ich ukladáme do jám a hroblí. Ak úrodu uskladňujeme v pivnici alebo komore, treba korene chrániť pred vädnutím. Najčastejšie sa zasypávajú pieskom, perlitom, alebo sa prikrývajú fóliou po vychladnutí. Najlepšie sa uchovávajú pri teplote okolo 0 stupňov a pri relatívnej vlhkosti vzduchu 90 až 95 percent. Skladovateľnosť je 120 až 180 dní.
Petržlen, paštrnák a čierny koreň
Korene týchto druhov zberáme neskôr než mrkvu, lebo znášajú mrazy. Na záhone môžu aj prezimovať. Na skladovanie vyberáme zdravé kusy, ktoré zbavíme vňate. Skladujú sa až 120 dní. Uchovateľnosť čierneho koreňa závisí od starostlivého zberu, pretože tieto korene sú dlhé, krehké a ľahko sa lámu. Vyberáme ich tak, že z jednej strany vyrýľujeme ryhu a z druhej do nej vyklápame korene. Korene čierneho koreňa nemajú byť kratšie než 120 až 170 milimetrov a tenšie ako 10 až 15 milimetrov. Vňať opatrne odkrútime, nesmie sa odrezávať. Najlepšie sa skladuje v pivnici založený vo vlhkom piesku.
Červená repa - cvikla a reďkev
Na skladovanie je vhodná cvikla z neskoršej sejby. Zberá sa pred príchodom mrazov. Buľva nesmie byť namrznutá ani inak poškodená, aby sa neskrátilo obdobie skladovania. Vňať sa neodrezáva, ale odkrúti. Buľvy majú mať priemer 50 až 100 milimetrov. Buľvy reďkovky majú mať priemer 40 až 80 milimetrov. Ukladajú sa do piesku v pivnici, alebo sa skladujú ako mrkva. Vydržia 120 až 180 dní.
Chren
Túto plodinu zberáme neskoro na jeseň. Uskladníme len hrubé korene presypané pieskom vo vlhkej pivnici. Bez piesku ich musíme chrániť fóliou pred vädnutím. Dobre sa udrží aj v chladničke, ak je zabalený v mikroténovom vrecúšku. Je mrazuvzdorný, preto vyberáme iba toľko, čo spotrebujeme počas mrazov, keď sa ťažko vyberá z pôdy. Chren vydrží skladovaný aj rok.
Cibuľa a cesnak
Pred skladovaním treba nechať cibuľu dobre vysušiť. Nemá sa uskladňovať spolu s inými plodinami, pretože vyžaduje suché prostredie a v jej okolí sa šíri typická vôňa. Vyžaduje teplotu 0 stupňov. Na uskladnenie cibule a cesnaku sú vhodné nízke polyetylénové prepravky.
Kapusta a hlávkový kel
Jesennú kapustu a kel možno uskladňovať v hrobliach, v nechladených skladoch alebo chladiarňach. Sklady treba zo začiatku často vetrať, ideálne je udržovať teplotu okolo 0 stupňov. Po vychladnutí sa vetranie obmedzuje a vlhkosť vzduchu má byť 93 až 98 percent. Podľa okolností sa odporúča voľne uloženú kapustu prekladať a odstrániť napadnuté hlávky. Pri teplote okolo 0 stupňov a pri odporúčanej vlhkosti sa kapusta skladuje 5 až 7 mesiacov. Letná kapusta má uchovateľnosť len 30 až 50 dní. Kel dobre znáša aj mrazy -8 stupňov, ale v čase mrazu sa nemá zberať. Skladuje sa ako kapusta. Pri dobrých podmienkach vydrží 2 až 4 mesiace.
Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD., VÚZ Nové Zámky