V kuchyni s hercom Danielom Danglom

Daniel Dangl hovorí, že varenie ho baví a vie si pri ňom oddýchnuť. Nie je to preňho povinnosť. "Ak mi dovolí práca a mám čas, varím takmer každý deň. S manželkou sa v kuchyni striedame, ale myslím si, že varím častejšie ako ona," tvrdí.

Divadelný a dabingový herec Daniel Dangl sa narodil v roku 1975 v Bratislave. Vyštudoval herectvo na VŠMU v Bratislave. Pracoval ako moderátor v TV Luna, neskôr v STV, kde teraz účinkuje v satiricko-humoristickej relácií S.O.S. Je ženatý, má syna Olivera.

Daniel Dangl hovorí, že varenie ho baví a vie si pri ňom oddýchnuť. Nie je to preňho povinnosť. "Ak mi dovolí práca a mám čas, varím takmer každý deň. S manželkou sa v kuchyni striedame, ale myslím si, že varím častejšie ako ona," tvrdí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Už v detstve rád kombinoval rôzne chute, ale trvalo mu nejaký čas, kým ich vedel skombinovať tak, aby sa jedlo dalo zjesť. "Bol som samouk, rodičia ma k vareniu nenútili," hovorí.

Na svoje prvé jedlo nikdy nezabudne. "Keď som mal dvanásť rokov, bol som v tábore v Tatrách. Mali sme tam anglických učiteľov, lebo to bol okrem tábora aj študijný pobyt. V jeden deň som sa s anglickým učiteľom vybral na huby a v kotlíku nad ohňom sme si potom z nich pripravili praženicu. To bolo moje prvé jedlo, ktoré sa dalo zjesť."

Hercov žalúdok rozmaznávala stará mama, ktorá mu pripravila vždy to, čo mal najradšej. "Keď varila, stál som pri nej a sledoval ju. Pochádzala z južného Slovenska, takže jej kuchyňa bola pikantná, korenistá. Zmes maďarsko-slovenských jedál. Keď som sa od nej vrátil domov, vždy som pripravoval to, čo som sa u nej naučil. Na prekvapenie mojich rodičov to aj chutilo."

SkryťVypnúť reklamu

Bez kuchárskej knihy

U Danglovcov má každý člen rodiny svoje obľúbené jedlo. Hercova manželka uprednostňuje ľahšiu stravu, najmä ovocie a zeleninu, syn má najradšej mlieko a kyslé uhorky a Daniel vyprážaný syr.

"Priznávam sa, že jem veľa a najradšej mám ťažké a nezdravé jedlá, ako je aj môj obľúbený vyprážaný syr." Pripravuje ho však trochu ináč, ako je bežné. "Nakrájaný syr obalím v sladkom palacinkovom ceste a na palacinkovej panvici vysmážam na miernom ohni. Syr sa pritom rozpustí a palacinkové cesto schrumkavie. Ako prílohu si dávam plný tanier zemiakov."

Okrem toho má Daniel rád dobré mäso so zeleninou alebo ovocím. Pri varení improvizuje a jedlo dochucuje podľa vlastnej chuti. Kuchársku knihu používa veľmi málo. Vie naspamäť asi štyridsať receptov, ktoré obmieňa.

SkryťVypnúť reklamu

Ani morské živočíchy, ani fast food

Má rád južanskú (najmä tureckú), čínsku a maďarskú kuchyňu, ale aj slovenskú klasiku. Počas zahraničných dovoleniek ochutnal špeciality rôznych svetových kuchýň, ale nie všetko mu chutilo. "Nechutia mi morské živočíchy ani ryby. Je pre mňa neprirodzené jesť niečo, čo sa na mňa z taniera pozerá. Občas to síce ochutnám, ale nevyhľadávam to. A takisto som zo svojho jedálneho lístka vylúčil fast food. Jedlo sa mi zdá príliš mastné, a to ma odrádza."

Dodržiava pitný režim

Každý deň začína kávovým rituálom. Takmer vôbec neraňajkuje. Obed si dá zväčša menší a najviac sa naje večer. "Je to nezdravé, ale snažím sa to vyvážiť dobrým pitným režimom." Denne vypije štyri až šesť litrov vody, najčastejšie minerálku. "Asi preto pri svojom prejedaní sa nepriberám."

SkryťVypnúť reklamu

Rád si pochutná aj na sladkostiach, najmä po výdatnom nedeľnom obede. Najradšej má palacinky, zákusky a čokoládu. A rád by pripravil medovú tortu, ktorú ho naučila robiť stará mama. Zatiaľ sa na ňu neodhodlal.

MARTINA HABLÁKOVÁ

FOTO SME - PAVOL MAJER

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 11 098
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 5 469
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 180
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 548
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 462
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 238
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 1 996
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 877
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu