Divadelný a dabingový herec Daniel Dangl sa narodil v roku 1975 v Bratislave. Vyštudoval herectvo na VŠMU v Bratislave. Pracoval ako moderátor v TV Luna, neskôr v STV, kde teraz účinkuje v satiricko-humoristickej relácií S.O.S. Je ženatý, má syna Olivera.
Daniel Dangl hovorí, že varenie ho baví a vie si pri ňom oddýchnuť. Nie je to preňho povinnosť. "Ak mi dovolí práca a mám čas, varím takmer každý deň. S manželkou sa v kuchyni striedame, ale myslím si, že varím častejšie ako ona," tvrdí.
Už v detstve rád kombinoval rôzne chute, ale trvalo mu nejaký čas, kým ich vedel skombinovať tak, aby sa jedlo dalo zjesť. "Bol som samouk, rodičia ma k vareniu nenútili," hovorí.
Na svoje prvé jedlo nikdy nezabudne. "Keď som mal dvanásť rokov, bol som v tábore v Tatrách. Mali sme tam anglických učiteľov, lebo to bol okrem tábora aj študijný pobyt. V jeden deň som sa s anglickým učiteľom vybral na huby a v kotlíku nad ohňom sme si potom z nich pripravili praženicu. To bolo moje prvé jedlo, ktoré sa dalo zjesť."
Hercov žalúdok rozmaznávala stará mama, ktorá mu pripravila vždy to, čo mal najradšej. "Keď varila, stál som pri nej a sledoval ju. Pochádzala z južného Slovenska, takže jej kuchyňa bola pikantná, korenistá. Zmes maďarsko-slovenských jedál. Keď som sa od nej vrátil domov, vždy som pripravoval to, čo som sa u nej naučil. Na prekvapenie mojich rodičov to aj chutilo."
Bez kuchárskej knihy
U Danglovcov má každý člen rodiny svoje obľúbené jedlo. Hercova manželka uprednostňuje ľahšiu stravu, najmä ovocie a zeleninu, syn má najradšej mlieko a kyslé uhorky a Daniel vyprážaný syr.
"Priznávam sa, že jem veľa a najradšej mám ťažké a nezdravé jedlá, ako je aj môj obľúbený vyprážaný syr." Pripravuje ho však trochu ináč, ako je bežné. "Nakrájaný syr obalím v sladkom palacinkovom ceste a na palacinkovej panvici vysmážam na miernom ohni. Syr sa pritom rozpustí a palacinkové cesto schrumkavie. Ako prílohu si dávam plný tanier zemiakov."
Okrem toho má Daniel rád dobré mäso so zeleninou alebo ovocím. Pri varení improvizuje a jedlo dochucuje podľa vlastnej chuti. Kuchársku knihu používa veľmi málo. Vie naspamäť asi štyridsať receptov, ktoré obmieňa.
Ani morské živočíchy, ani fast food
Má rád južanskú (najmä tureckú), čínsku a maďarskú kuchyňu, ale aj slovenskú klasiku. Počas zahraničných dovoleniek ochutnal špeciality rôznych svetových kuchýň, ale nie všetko mu chutilo. "Nechutia mi morské živočíchy ani ryby. Je pre mňa neprirodzené jesť niečo, čo sa na mňa z taniera pozerá. Občas to síce ochutnám, ale nevyhľadávam to. A takisto som zo svojho jedálneho lístka vylúčil fast food. Jedlo sa mi zdá príliš mastné, a to ma odrádza."
Dodržiava pitný režim
Každý deň začína kávovým rituálom. Takmer vôbec neraňajkuje. Obed si dá zväčša menší a najviac sa naje večer. "Je to nezdravé, ale snažím sa to vyvážiť dobrým pitným režimom." Denne vypije štyri až šesť litrov vody, najčastejšie minerálku. "Asi preto pri svojom prejedaní sa nepriberám."
Rád si pochutná aj na sladkostiach, najmä po výdatnom nedeľnom obede. Najradšej má palacinky, zákusky a čokoládu. A rád by pripravil medovú tortu, ktorú ho naučila robiť stará mama. Zatiaľ sa na ňu neodhodlal.
MARTINA HABLÁKOVÁ
FOTO SME - PAVOL MAJER