Čerstvá hlávka má mimoriadne vysoký obsah vitamínu C - asi 45 miligramov na 100 gramov hmoty, v kvasenej kapuste sa jeho obsah znižuje na 30 percent. Vláknina, ktorá zasa rýchlo prechádza zažívacím traktom spolu s účinnými olejmi kapustových listov je prírodnou prevenciou proti vzniku rakoviny čriev a navyše prirodzenou cestou odvádza jedy z tela. O kyslej kapuste sa lekári doteraz tak priaznivo nevyjadrovali, pretože obsahuje príliš veľa soli. Ale to už vraj neplatí. trava, v ktorej je bohato zastúpená práve kyslá kapusta nás môže podľa najnovších zistení vedcov ochrániť pred vznikom rakoviny pľúc, prsníka, hrubého čreva a pečene.
Koľko jej potrebujeme: Denne aspoň jednu šálku surovej či kyslej kapusty
Jedzte grepy a pomaranče
Grapefruity obsahujú veľa vitamínu C, ružový je naň ešte bohatší ako biely. Okrem toho obsahuje betakaroten, ktorý sa v organizme premieňa na vitamín A. Ten napomáha zachovať si mladosť a chráni nás pre infekciami.
Koľko ho potrebujeme:
Ružový grapefruit denne pokryje dennú dávku vitamínu C.
Pomaranče obsahujú ešte aj selén, ktorý posilňuje obranyschopnosť organizmu.
Koľko ho potrebujeme:
Pomaranče v akomkoľvek množ-stve podporujú odolnosť proti chorobám. Výskumom sa zistilo, že ľudia, ktorí jedli denne 100g citrusového ovocia si znížili riziko rakoviny. Čerstvo vytlačená šťava má vysoký obsah vitamínu C, draslíka a kyseliny listovej.
Jedzte jablká
Sú mimoriadne bohaté na vitamíny, stopové prvky a obsah draslíka. Jablko obsahuje až 30 percent vlákniny. Jablká regenerujú a očisťujú organizmus, znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Sú účinné aj pri bolestiach hlavy a závratoch.
Jablká pôsobia ako vynikajúca omladzovacia kúra. Odvar z jabloňových kvetov má upokojujúce účinky a zmierňuje záchvaty kašľa. Pri chrípke a kašli sa osvedčilo pitie šťavy z jabĺk. Jemne nastrúhané jablko i so šupkou konzumované večer viaže v črevách toxické látky.
Koľko ho potrebujeme :
Podľa posledného výskumu amerických vedcov z Cornell University v New Yorku stačí, aby človek zjedol len jedno jablko denne a väčšina chorôb, vrátane rakovinových ochorení má menšiu šancu ohroziť ho. V sto gramoch vzoriek odrody Červený Delícius, ktoré vedci skúmali, našli toľko antioxidantov ako v 1500-miligramovej tabletke vitamínu C.
(šim)