V kuchyni s Jurajom Ďurdiakom

Láska vraj ide cez žalúdok, preto by chcel Juraj Ďurdiak ponúknuť svoje recepty mužom, aby si nimi urobili očko u svojich partneriek. Tvrdí, že väčšina mužov varí doma kvôli atmosfére, alebo aby si získali srdce vyvolenej. Vzťah k dobrému jedlu získal ...

Herec Juraj Ďurdiak po pätnástich rokoch na voľnej nohe pôsobí od roku 2002 ako umelecký riaditeľ divadla Nová scéna v Bratislave. Hrá v predstaveniach Blbec na večeru, Vlasy, Klietka bláznov a Nemocnica na okraji. Okrem toho podniká - vlastní kaviareň a amatérsky sa venuje umeleckému fotografovaniu.

FOTO - PETER LEGINSKÝ

Láska vraj ide cez žalúdok, preto by chcel Juraj Ďurdiak ponúknuť svoje recepty mužom, aby si nimi urobili očko u svojich partneriek. Tvrdí, že väčšina mužov varí doma kvôli atmosfére, alebo aby si získali srdce vyvolenej. Vzťah k dobrému jedlu získal rodený Bratislavčan od svojej mamy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Jeho mama, ktorá vychovala päť detí, je vraj neoficiálnou medzinárodnou kuchárskou autoritou. "Keď som sa v minulosti dostal s filmami do zahraničia, býval som ešte u rodičov, a často som potom domov pozýval režisérov a producentov. Niektoré veci sme totiž potrebovali vyriešiť v pokojnej, nerušenej atmosfére. Vtedy som vždy poprosil mamu, aby niečo pripravila. Moji kolegovia - zvyčajne Nemci a Maďari - sa už dopredu tešili na jej lahôdky. Hoci niekedy dostali len obyčajný čirkepaprikáš, mamine recepty sa poštou posielali do zahraničia a prekladali do troch jazykov."

Okrem klasických maminých jedál spomína Juraj Ďurdiak rád aj na jej kapustové fašírky či na hovädzie rezne v trojobale.

Rodinná kuchárka

Kuchyňa hercovej mamy - Nemky pochádzajúcej z Maďarska a žijúcej na Slovensku - bola ovplyvnená Rakúsko-uhorskou monarchiou. Z knižnice Československého rozhlasu, kde pracovala, si raz priniesla desaťkilovú knihu s abecedou, do ktorej si začala zapisovať recepty. Táto jedinečná rodinná kuchárka, ktorá sa vyznačuje zmesou maďarčiny, nemčiny a slovenčiny, existuje dodnes. Keďže pani Ďurdiaková sa nevedela po slovensky dobre vyjadrovať, niektoré recepty dopĺňala kresbami a nakreslenými postupmi. Namaľovala napríklad prierez hrncom, v ktorom sú uložené vrsty koložvárskej kapusty. Snom Juraja Ďurdiaka je vydať jej kuchárku aj s kresbami a pôvodným textom, ktorý zahŕňa aj informáciu o rodinných predkoch - výtvoroch sesternice Rózy či prababičiek.

SkryťVypnúť reklamu

Na čo spomínajú v SND?

Keď herečka Judita Ďurdiaková, Jurajova staršia sestra, ktorá už dávnejšie tragicky zomrela, nosievala svojim kolegom do SND zajačie paštéty, vždy s nimi zožala úspech. Za mimoriadne dobré považuje Juraj paštéty pripravené podľa francúzskeho receptára z maminej kuchárky. Nie sú v nich však žiadne mimoriadne prísady, kvôli ktorým by sa nedali pripraviť aj dnes. Výnimočne chutné sú najmä vďaka kulinárskym postupom.

Kari korenie aj do zmrzliny

Juraj Ďurdiak nevie povedať, či varí dobre, v každom prípade však vraj patrí medzi labužníkov. A pretože mu odjakživa chutí, občas si aj sám niečo navarí. Nie vždy varí podľa receptu. Niekedy smaží na panvici cibuľu, ale ešte netuší, čo bude nakoniec servírovať.

"Mám sa rád, a preto nikdy nemávam ani prázdnu, ale ani veľmi preplnenú chladničku. Jej obsah mi vždy prináša nejaké možnosti. Dôraz však kladiem na koreniny," hovorí herec.

SkryťVypnúť reklamu

Z mäsa uprednostňuje hydinu a sliny mu tečú pri pomyslení na indické, thajské či iné exotické jedlá. "Kari korenie som schopný pridať si aj do zmrzliny," hovorí. Naopak, morskými príšerami mu nik neulahodí. Pri predstave, že by sa mu dole hrdlom kĺzala živá ústrica, dostáva triašku.

Pri cestách do zahraničia mu chutí všade. Dokonca aj v bývalej NDR, o ktorej sa kedysi tradovalo, ako zle sa tam varí, si dokázal nájsť v kvalitných hoteloch chutné jedlá.

Najmladší z rodiny býval dlho tučným dieťaťom, kvôli čomu si zažil výsmech a dostal mnohé prezývky. Dnes sa nad týmito spomienkami už iba usmieva. Zoštíhlieť mu pomohla puberta a život ho naučil, že si treba dávať na seba pozor. Týka sa to aj stravovania.

Rád cituje Miroslava Horníčka, ktorý v súvislosti so štýlom života tvrdil, že všetko, čo je dobré, je nezdravé.

SkryťVypnúť reklamu

Recepty Juraja Ďurdiaka

Švédsky sypaný koláč

3 hrnčeky hrubej múky, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 kypriaci prášok, 250 g a 100 g Hery, 1 polievková lyžica kakaa, 750 g tvarohu, 3 vajcia, 100 g hrozienok, 1 hrnček mlieka

Plech vytrieme časťou Hery. Hrubú múku vymiešame s 250 g Hery, cukrom, kakaom a kypriacim práškom. Cesto uložíme na plech. Osobitne vymiešame tvaroh s vajcami, hrozienkami a mliekom. Vrstvou obložíme cesto a pokryjeme ho zvyškami Hery. Pečieme asi hodinu.

Opekané rajčiny alebo rýchla večera

Slnečnicový olej, ľubovoľné množstvo rajčín, cesnak, bylinkové maslo, biely chlieb, vegeta

Na veľkú panvicu nalejeme olej a poukladáme na kolieska pokrájané rajčiny. Na otvorenom ohni ich pomaly opekáme z oboch strán tak, aby sa z nich odparila voda a ony zostali suché. Pridáme bylinkové maslo, vegetu a nakoniec pridáme cesnak tak, aby nezhorkol. Zajedáme bielym chlebom.

SkryťVypnúť reklamu

Juditina grécka omeleta

Surový zemiak, slnečnicový olej, cibuľa, cesnak, exotické alebo iné korenia, rozšľahané vajce alebo vegeta, trocha smotany

Asi hodinu opekáme, najlepšie na teflónovej panvici, postrúhaný zemiak, kým nie je červený. Osobitne orestujeme cibuľu a cesnak, pridáme na zemiak, okoreníme a zalejeme vajcom rozšľahaným v smotane a ochuteným vegetou. Necháme zapiecť. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 10 532
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 8 703
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 004
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 289
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 3 298
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 3 202
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 967
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 346
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu