Herec Juraj Ďurdiak po pätnástich rokoch na voľnej nohe pôsobí od roku 2002 ako umelecký riaditeľ divadla Nová scéna v Bratislave. Hrá v predstaveniach Blbec na večeru, Vlasy, Klietka bláznov a Nemocnica na okraji. Okrem toho podniká - vlastní kaviareň a amatérsky sa venuje umeleckému fotografovaniu.
FOTO - PETER LEGINSKÝ
Láska vraj ide cez žalúdok, preto by chcel Juraj Ďurdiak ponúknuť svoje recepty mužom, aby si nimi urobili očko u svojich partneriek. Tvrdí, že väčšina mužov varí doma kvôli atmosfére, alebo aby si získali srdce vyvolenej. Vzťah k dobrému jedlu získal rodený Bratislavčan od svojej mamy.
Jeho mama, ktorá vychovala päť detí, je vraj neoficiálnou medzinárodnou kuchárskou autoritou. "Keď som sa v minulosti dostal s filmami do zahraničia, býval som ešte u rodičov, a často som potom domov pozýval režisérov a producentov. Niektoré veci sme totiž potrebovali vyriešiť v pokojnej, nerušenej atmosfére. Vtedy som vždy poprosil mamu, aby niečo pripravila. Moji kolegovia - zvyčajne Nemci a Maďari - sa už dopredu tešili na jej lahôdky. Hoci niekedy dostali len obyčajný čirkepaprikáš, mamine recepty sa poštou posielali do zahraničia a prekladali do troch jazykov."
Okrem klasických maminých jedál spomína Juraj Ďurdiak rád aj na jej kapustové fašírky či na hovädzie rezne v trojobale.
Rodinná kuchárka
Kuchyňa hercovej mamy - Nemky pochádzajúcej z Maďarska a žijúcej na Slovensku - bola ovplyvnená Rakúsko-uhorskou monarchiou. Z knižnice Československého rozhlasu, kde pracovala, si raz priniesla desaťkilovú knihu s abecedou, do ktorej si začala zapisovať recepty. Táto jedinečná rodinná kuchárka, ktorá sa vyznačuje zmesou maďarčiny, nemčiny a slovenčiny, existuje dodnes. Keďže pani Ďurdiaková sa nevedela po slovensky dobre vyjadrovať, niektoré recepty dopĺňala kresbami a nakreslenými postupmi. Namaľovala napríklad prierez hrncom, v ktorom sú uložené vrsty koložvárskej kapusty. Snom Juraja Ďurdiaka je vydať jej kuchárku aj s kresbami a pôvodným textom, ktorý zahŕňa aj informáciu o rodinných predkoch - výtvoroch sesternice Rózy či prababičiek.
Na čo spomínajú v SND?
Keď herečka Judita Ďurdiaková, Jurajova staršia sestra, ktorá už dávnejšie tragicky zomrela, nosievala svojim kolegom do SND zajačie paštéty, vždy s nimi zožala úspech. Za mimoriadne dobré považuje Juraj paštéty pripravené podľa francúzskeho receptára z maminej kuchárky. Nie sú v nich však žiadne mimoriadne prísady, kvôli ktorým by sa nedali pripraviť aj dnes. Výnimočne chutné sú najmä vďaka kulinárskym postupom.
Kari korenie aj do zmrzliny
Juraj Ďurdiak nevie povedať, či varí dobre, v každom prípade však vraj patrí medzi labužníkov. A pretože mu odjakživa chutí, občas si aj sám niečo navarí. Nie vždy varí podľa receptu. Niekedy smaží na panvici cibuľu, ale ešte netuší, čo bude nakoniec servírovať.
"Mám sa rád, a preto nikdy nemávam ani prázdnu, ale ani veľmi preplnenú chladničku. Jej obsah mi vždy prináša nejaké možnosti. Dôraz však kladiem na koreniny," hovorí herec.
Z mäsa uprednostňuje hydinu a sliny mu tečú pri pomyslení na indické, thajské či iné exotické jedlá. "Kari korenie som schopný pridať si aj do zmrzliny," hovorí. Naopak, morskými príšerami mu nik neulahodí. Pri predstave, že by sa mu dole hrdlom kĺzala živá ústrica, dostáva triašku.
Pri cestách do zahraničia mu chutí všade. Dokonca aj v bývalej NDR, o ktorej sa kedysi tradovalo, ako zle sa tam varí, si dokázal nájsť v kvalitných hoteloch chutné jedlá.
Najmladší z rodiny býval dlho tučným dieťaťom, kvôli čomu si zažil výsmech a dostal mnohé prezývky. Dnes sa nad týmito spomienkami už iba usmieva. Zoštíhlieť mu pomohla puberta a život ho naučil, že si treba dávať na seba pozor. Týka sa to aj stravovania.
Rád cituje Miroslava Horníčka, ktorý v súvislosti so štýlom života tvrdil, že všetko, čo je dobré, je nezdravé.
Recepty Juraja Ďurdiaka
Švédsky sypaný koláč
3 hrnčeky hrubej múky, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 kypriaci prášok, 250 g a 100 g Hery, 1 polievková lyžica kakaa, 750 g tvarohu, 3 vajcia, 100 g hrozienok, 1 hrnček mlieka
Plech vytrieme časťou Hery. Hrubú múku vymiešame s 250 g Hery, cukrom, kakaom a kypriacim práškom. Cesto uložíme na plech. Osobitne vymiešame tvaroh s vajcami, hrozienkami a mliekom. Vrstvou obložíme cesto a pokryjeme ho zvyškami Hery. Pečieme asi hodinu.
Opekané rajčiny alebo rýchla večera
Slnečnicový olej, ľubovoľné množstvo rajčín, cesnak, bylinkové maslo, biely chlieb, vegeta
Na veľkú panvicu nalejeme olej a poukladáme na kolieska pokrájané rajčiny. Na otvorenom ohni ich pomaly opekáme z oboch strán tak, aby sa z nich odparila voda a ony zostali suché. Pridáme bylinkové maslo, vegetu a nakoniec pridáme cesnak tak, aby nezhorkol. Zajedáme bielym chlebom.
Juditina grécka omeleta
Surový zemiak, slnečnicový olej, cibuľa, cesnak, exotické alebo iné korenia, rozšľahané vajce alebo vegeta, trocha smotany
Asi hodinu opekáme, najlepšie na teflónovej panvici, postrúhaný zemiak, kým nie je červený. Osobitne orestujeme cibuľu a cesnak, pridáme na zemiak, okoreníme a zalejeme vajcom rozšľahaným v smotane a ochuteným vegetou. Necháme zapiecť. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.