Paštrnák (Pastinaca sativa L.) patrí medzi staré druhy zeleniny. Jeho semená sa našli pri vykopávkach z mladšej doby kamennej vo Švajčiarsku. V stredoveku bol rozšírený v celej Európe a dodnes rastie divo v jej západnej časti. Obľúbený je najmä vo Francúzsku, v Anglicku a v severoeurópskych štátoch.
Konzumnou časťou paštrnáka je koreň, ktorý má najčastejšie vretenovitý tvar podobný petržlenu. Šupka je žltkastá, dužina biela. Má príjemnú sladkastú chuť s arómou pripomínajúcou petržlen.
Paštrnák má vysokú energetickú hodnotu, obsahuje viac sacharidov než mrkva. Jeho zdravotný význam spočíva vo vysokom obsahu minerálnych látok, z ktorých sú dôležité predovšetkým draslík, vápnik, fosfor, horčík, mangán a zinok. Dôležitý je aj obsah éterických olejov, ktoré priaznivo vplývajú na trávenie a nervovú sústavu. Sto gramov koreňa obsahuje až 30 miligramov vitamínu C a vysoký je aj obsah vitamínov skupiny B.
Paštrnák sa zbiera na jeseň a pri dobrom uskladnení vydrží v čerstvom stave celú zimu. V kuchyni sa využíva podobne ako mrkva, petržlen alebo zeler, najčastejšie ako koreňová zelenina. Môže sa tiež variť alebo dusiť a podávať ako príloha k mäsitým jedlám alebo ako paštrnáková kaša. Pri niektorých diétach nahrádza zemiakové pyré. Voľakedy sa zo sušeného koreňa mlela múka, z ktorej sa piekol paštrnákový chlieb tmavej farby a medovníkovej chuti.
Paštrnák sejeme do voľnej pôdy od začiatku marca. Na 10 štvorcových metrov potrebujeme asi 15 až 20 gramov osiva, ktoré má obyčajne nízku klíčivosť. Hĺbka sejby má byť 2 centimetre, šírka riadkov 30 až 40 centimetrov. V riadku sa jednotí na vzdialenosť 10 až 15 centimetrov. Vzchádza o dva až tri týždne. Ošetrovanie porastu spočíva v odburiňovaní, okopávaní a polievaní. Čas od výsevu do zberu sa pohybuje od 140 do 200 dní. Keďže je mrazuvzdorný, môže sa nechať na záhone aj cez zimu a zberať postupne podľa potreby alebo až na jar. Pri zbere treba korene opatrne vyryť, aby sa nepolámali. Potom odkrútime listy až na srdiečko, necháme obschnúť a uložíme na skladovanie. Optimálna teplota pri uskladňovaní je okolo 0 stupňov, optimálna relatívna vlhkosť vzduchu 90 percent. (val)