Vo víne sú všetky prírodné biogénne látky a prvky také ako v hrozne. Navyše obsahuje produkty kvasenia, najmä etylalkohol. Aj preto odborníci zdôrazňujú miernu a kontrolovanú konzumáciu - pre mužov 3 decilitre vína na deň, pre ženy 2 decilitre. Väčšie dávky zvyšujú riziko rôznych ochorení.
Negatívne dôsledky nadmerného pitia alkoholických nápojov, vrátane vína, sa môžu prejaviť v strese, napätí, strate sebaistoty, sústredenosti aj vedomia. Alkohol môže spôsobiť ochorenia pečene, žalúdka, nervovej sústavy, mozgovú mŕtvicu, sklerózu, kardiovaskulárne problémy, rakovinu, toxicitu a z nej vyplývajúce ďalšie ochorenia.
Existujú však aj pozitívne poznatky o rozumnej konzumácii vína pri málokrvnosti, obezite, alergiách, zápalových, bakteriálnych, karcinogénnych ochoreniach, cukrovke, chronických ochoreniach dýchacích ciest či pri stareckej demencii. Najmä červené víno vplýva pozitívne pri nechutenstve, úprave krvného tlaku a krvného obrazu.
Rýchlosť metabolizmu alkoholu v tele človeka závisí od stravy a návykov. Z hľadiska zdravia je rizikový acetaldehyd - produkt alkoholu - a voľné radikály, ktoré pomáhajú škodlivým látkam prenikať do buniek. Vzniká tak riziko rakoviny. Pre zdravie sú dôležitou zložkou vína fenoly, protoantokyany rozkladajúce tzv. zlý cholesterol usádzajúci sa na stenách ciev. Sú pútačmi voľných kyslíkových radikálov, majú antioxidačný účinok, bránia teda poškodzovaniu buniek kyslíkom. Obsah fenolických zložiek má pozitívnu úlohu v prevencii kardiovaskulárnych a onkologických ochorení. Resveratrol napríklad aktivuje vitamín C v organizme a odbúrava zlý cholesterol. Sedemkrát zvyšuje účinnosť enzýmu stimulujúceho regeneráciu nervových buniek.
Zlý cholesterol v krvi sa zvyšuje konzumáciou tučného mäsa a mastnými jedlami. Dobrý cholesterol sa získava pravidelným požívaním červeného vína, čo núti pečeň zvýšiť jeho produkciu. Vo svete je to známe ako francúzsky paradox. Hoci Francúzi majú vysokú spotrebu tukov a mäsa, ale najvyššiu konzumáciu vína, majú nízky výskyt koronárnych a ateroskleróznych ochorení. Pripisuje sa to pravidelnému pitiu červeného vína, najmä jeho polyfenolovým zložkám.
Napriek všetkým preukázateľne pozitívnym vplyvom hroznového vína na ľudský organizmus aj tu platí: Všetkého veľa škodí. Víno je liekom, ale aj jedom.
Prof. Ing. ALOJZ VEREŠ, DrSc.