Herečka Zdena Studenková je od roku 1978 členkou Činohry SND v Bratislave. Stvárnila množstvo dramatických, muzikálových aj filmových postáv, účinkuje v televízii. Jej prvým manželom bol režisér Stanislav Párnický, s ktorým má dospelú dcéru. V súčasnosti žije s dirigentom Braňom Kostkom. Angažuje sa pre Slobodu zvierat .
Herečka Zdena Studenková má varenie v krvi. Jej mama aj babička vraj boli fantastické kuchárky a ona sama o sebe neskromne tvrdí: Aj ja som skvelá kuchárka. Napísala dokonca knižku, v ktorej ponúka vlastné recepty a opisuje svoju kuchársku dráhu.
Zdena Studenková o sebe prezrádza: "Už ma nič nebaví tak veľmi ako varenie - všetko ostatné je iba zdrojom obživy a prostriedkom na to, aby som si mohla nakúpiť kvalitné suroviny, koreniny, hrnce, varechy a vybúriť sa vo svojej najmilšej pracovni - kuchyni.
Vo svojej knižke Zdena spomína aj na časy detstva. "Babička bola veľmi dobrá a pracovitá osoba a čo si pamätám, najlepšia kuchárka na svete. Keď som ráno odchádzala do školy, nikdy sa nezabudla opýtať: ,Zdenka, čo chceš na obed?' No a ja som si vybrala. Nič jednoduché. Napríklad fazuľovú polievku so širokými slížami, lyžica v nich musela stáť. Alebo parené buchty s marhuľovým lekvárom, posypané makom a poliate roztopeným maslom."
Škola varenia
Keď mala deväť rokov, rozhodla sa upiecť bublaninu. Cesto sa jej podarilo, dala ho rúry a išla sa bicyklovať s kamarátkami. Na bublaninu celkom zabudla. Keď si na ňu spomenula, bolo už neskoro. "...keď som otvorila rúru, vyvalil sa z nej taký kúdoľ uhľovočierneho dymu, až ma odhodilo." Neúspech ju však neodradil. S kuchynskými problémami zápasí rada. Napríklad doteraz bojuje so želatínou.
Za svoju prvú veľkú kuchársku školu považuje čas, keď mama odišla na dovolenku do Juhoslávie. "Pred odchodom sme si sadli a mama mi nadiktovala moje obľúbené recepty - do zošita, ktorý mám v šalátom vydaní dodnes. Moje prvé pokusy neboli jednoduché - veď taká zápražka poriadne zamotá hlavu aj skúsenej kuchárke, ale viac-menej úspešne som vtedy vyskúšala všetky recepty."
Rada experimentuje
Recepty Zdeny Studenkovej sú jedlá overené časom a herečkinou chuťou. Nie sú priveľmi komplikované, ani náročné na prípravu. Varí s fantáziou a neplytvá surovinami. Ak jej napríklad zostane porcia číny z predchádzajúceho dňa, naplní ňou baklažán alebo cukinu, zapečie to so zvyškom strúhaného syra, alebo zaleje smotanou s bylinkami - a nový recept je na svete. Nemá totiž rada stereotyp. Rezne so zemiakovým šalátom jej stačia raz za čas, nie každú nedeľu. Rada experimentuje. Napríklad aj s bylinkovým maslom, ktoré má vždy v chladničke. Tvrdí o ňom, že je výborné nielen ako nátierka na chlieb, ale aj k mäsu, rybám či na dusenú zeleninu. Jedlo tak má hneď akoby o hviezdičku navyše. Veľmi rada robí napríklad bagety plnené bylinkovým maslom. Zapečie ich v rúre do chrumkava a potom podáva k rybám alebo ku krevetám.
Vo svojej knihe na záver priznáva: "Moje heslo je - cvičím, aby som mohla jesť! Nemyslite si, že nemávam abstiaky na sladké alebo záchvaty žravosti, keď by som vyjedla celú chladničku. Lenže, po chvíľkovom prejedaní sa, príde deň, keď sa stravujem ako zajačik. Hryzkám surovú zeleninu, šalátiky a moju túžbu po teplom jedle úplne uspokoja krémové zeleninové polievky. No a "makám".
FOTO - PETER LEGINSKÝ
Recepty Zdeny Studenkovej
Boršč z kyslej kapusty
3 mrkvy, 2 petržleny, 2 cibule, 1/2 kg bravčového alebo hovädzieho mäsa, 1/2 kg údeného mäsa, 1,5 kg kyslej kapusty, 1 bobkový list, 10 zrniek čierneho korenia, 1 malý rajčinový pretlak, ocot podľa chuti, soľ, vegeta, mletá paprika, čubrica, kôpor, kyslá smotana
Zeleninu pokrájame na kolieska a podusíme na masle do polomäkka. Kapustu podusíme zvlášť s bobkovým listom, celým čiernym korením a rajčinovým pretlakom. Keď je údené mäso uvarené, zalejeme kapustu vodou z údeného mäsa a ešte chvíľu podusíme. Na jednej cibuli podusíme na kocky nakrájané mäso s červenou paprikou na spôsob paprikáša. Potom kapustu s mäsom a zeleninou zmiešame, dochutíme vodou z kyslej kapusty, octom, kôprom a koreninami. Pridáme údené mäso pokrájané na drobno. Na tanieri podávame boršč s lyžicou kyslej smotany.
Špenátový nákyp
450 g mrazeného špenátu, 100 g syra (eidam), 3 vajcia, maslo, hladká múka, 125 g kyslej smotany, 2 strúčiky cesnaku, soľ, čierne korenie, muškátový oriešok, šunka alebo 1 konzerva malých olúpaných kreviet
Špenát zohrejeme, roztlačíme doň cesnak, osolíme a okoreníme. Z masla a múky urobíme zápražku, odstavíme z ohňa a primiešame kyslú smotanu, žĺtky, strúhaný syr a nakoniec vyšľahaný sneh z bielkov. Tortovú formu vytrieme maslom a vysypeme strúhankou. Špenát zmiešame s ostatnými prísadami a dáme do formy. Podľa chuti pridáme nasekanú šunku alebo krevety. Zapekáme pri 180-200 stupňoch Celzia.
Cisársky trhanec Anička
6 vajec, 150 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 300 g kyslej smotany, 50 g cukru, štipka soli, olej, mrazené ovocie - maliny, čučoriedky, jahody
Žĺtky, múku, smotanu, cukor a soľ rozmiešame. Bielky vyšľaháme s 2 lyžicami vody, sneh vmiešame do cesta. Na panvici upečieme 2 až 4 palacinky. Vidličkami ich potrháme, posypeme cukrom a ovocím. Môžeme ozdobiť šľahačkou.
Nátierka z Lučiny a Nivy
2-3 kusy syra Lučina, Rama, zrelá Niva, 1 strúčik cesnaku, pažítka alebo iná čerstvá bylinka
Nivu postrúhame, cesnak pretlačíme a pažítku pokrájame. Zmixujeme s Ramou a smotanovým syrom Lučina. Táto nátierka je mimoriadne chutná na hrianke alebo opečenom sendviči.