Michal Rybanský (27), absolvent po hotelovej školy, vyštudoval na etapy Ekonomickú univerzitu. Rok sa zdokonaľoval v angličtine v Austrálii. O tamojšom pobyte pripravuje knihu. V roku 1999 začal pracovať v Slovenskom rozhlase v Rádiožurnále, kde sa špecializuje na oblasť Ázie. Je čerstvo ženatý.
Michal Rybanský, redaktor Rádiožurnálu Slovenského rozhlasu, síce na veľkého jedáka nevyzerá, je však o to väčším labužníkom. Rád pripravuje najmä jedlá, ktoré ponúkajú nielen vôňu a chuť, ale sú aj pastvou pre oči.
Rodený Bratislavčan si rád spomína na prázdniny vo Veľkých Rybanoch pri Topoľčanoch, kde jeho babka varila tradičné slovenské jedlá. "Po robote okolo domu, keď obriadila hydinu, prasa a celé hospodárstvo, sa hneď pustila do kuchynských aktivít. Hoci jej varenie nebolo vždy v súlade s hygienickými normami, jej šúľance, buchty, fazuľovica či pagáče mne aj bratovi strašne chutili."
Nikdy vraj nebol prieberčivý a zjedol všetko, čo dostal na tanier, obíde sa však bez špenátu a kôprovej omáčky. Toho mal dosť v školskej jedálni.
Začiatky so špagetami
Do varenia sa pustil ešte na základnej škole. "Hoci sme mali doma každý deň teplé jedlo - na obed aj večeru - mama varila veľmi tradične. Pretože mi prekážalo, že sme jedli aj tri dni po sebe jej špecialitu - plnenú papriku, začal som variť sám," hovorí Michal. Ako prvé skúšal variť špagety. Najprv len jednoduché recepty, so syrom a kečupom, postupne sa však zdokonaľoval v príprave rozmanitých omáčok - bolognese, carbonara, s kuracím mäsom na horčici či so smotanou. Recepty si vymýšľal podľa toho, čo ponúkala chladnička. Nikdy však netrpel "žravosťou", ktorá postihuje väčšinu chlapcov v puberte. "Nejem veľa, ale stále," hovorí mladoženáč, ktorý pravidelne športuje.
Mladoženáč v kuchyni
Dôvernejšie sa s varením zoznámil počas štúdia na hotelovej akadémii. Tak sa mu to zapáčilo, že po jej absolvovaní si túžil otvoriť reštauráciu alebo malý hotel. Nemal však na to peniaze a odradili ho "slovenské mafiánske podmienky".
Jeho mama však tvrdí, že Michal aj tak nevie variť, pretože sa mu nechce pripravovať jednoduché, obyčajné veci, ale len lahôdky pre labužníkov, ktoré sú aj finančne náročné. Odkedy sa oženil, necháva síce priestor v kuchyni svojej manželke, no ak treba, rád jej pomôže. Naposledy spolu pripravovali zemiakový šalát podľa babkinho receptu a makrelu na rôzne spôsoby. Slepačiu polievku môžu mať obidvaja aj sedemkrát do týždňa a na rozdiel od Michala má jeho žena rada aj plnenú papriku.
FOTO - PETER LEGINSKÝ
Recepty Michala Rybanského
Nasi goreng
Dlhozrnná ryža, cukor, sójová omáčka, voda, šunka alebo prerastená slanina, vajcia, cesnak, cibuľa, kuracie krídla, kuracie prsia, zemiakové lupienky, ľubovoľná čerstvá zelenina, olej
Marináda: 6 strúčikov cesnaku, 4 čajové lyžičky koriandru, 4 čajové lyžičky hnedého cukru, 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia, soľ, zázvor, citrónová šťava, 6 lyžíc oleja.
Arašidová omáčka: nadrobno nakrájané arašidy, 1 - 2 čili papričky, 2 strúčiky cesnaku, 3 čajové lyžičky medu, 1 čajová lyžička mletej papriky, citrónová šťava, polievková lyžica arašidového masla.
Do hrnca s vriacou vodou dáme opláchnutú ryžu a varíme asi 15 minút. Scedíme, opláchneme pod tečúcou studenou vodou a necháme odkvapkať. Do ryže pridáme cukor a sójovú omáčku rozmiešané v približne 1 dl vody a všetko spolu premiešame.
V predhriatom woku upražíme do chrumkava natenko nakrájané malé plátky šunky alebo prerastenej slaniny. Vyberieme a panvicu takmer úplne odmastíme.
Na panvici upražíme na miernom ohni vajce s nakrájaným cesnakom a cibuľou.
Kuracie krídla marinujeme aspoň tri hodiny v sójovej omáčke, potom ich obalíme v múke zmiešanej s mletou červenou paprikou a vypražíme do hneda.
Marinované kuracie prsia nakrájame na kocky, po troch napichneme na špajľu a vypražíme.
Podávame s arašidovou omáčkou. Mäso podávame naaranžované so zemiakovými lupienkami a nakrájanou čerstvou zeleninou. Na kopček ryže položíme volské oko.
Slivková rolka
Sušené slivky bez kôstok, slanina alebo pršut, špáradlá
Sušené slivky zabalíme do tenkých plátkov slaniny alebo pršuta, aby zakryli celú slivku. Spojíme špáradlom a poukladáme na plech. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 10 minút, kým slanina nesčervenie. Podávame teplé. Pozor, slivky si dlho udržiavajú vysokú teplotu.
Údená polievka so zastretým vajcom
Údené koleno, 2 - 3 lyžice ryže, 4 - 5 bobkových listov, 0,5 kg zemiakov, hladká múka, mlieko, maslo, ocot, soľ, mleté čierne korenie, kyslá smotana, vegeta
Údené koleno uvaríme vo vode, do ktorej pridáme ryžu a bobkový list. Uvarené mäso vyberieme a do vývaru vložíme na kocky nakrájané zemiaky. Podľa chuti prisolíme a dochutíme vegetou. Po 5 minútach varenia zahustíme zátrepkou z masla, múky a mlieka, pridáme rozmiešanú kyslú smotanu a po zovretí odstavíme. V panvici necháme zovrieť vodu a pridáme do nej 2 lyžice octu. Pri miernom vare rozklepneme do vody vajcia, ktoré sa v kyslej vode zrazia. Uvarené vajcia vložíme do polievky, ktorú dochutíme kyslou vodou. Nakoniec pridáme na malé kocky nakrájané údené mäso.
Palacinky s ananásom
6 dl mlieka, 300 g polohrubej múky, štipka soli, 2 vajcia, lyžica práškového cukru, olej, med, škorica, čerstvý alebo zaváraný ananás, med
Do mlieka pridáme múku, vajcia, soľ, cukor a vymiešame hladké cesto. Na horúcu pomastenú panvicu nalejeme cesto a rýchlo poukladáme na tenko nakrájané plátky ananásu. Upečieme z oboch strán. Hotové posypeme škoricou a polejeme ananásovou šťavou zmiešanou s medom.