Bratislava 21. decembra (TASR) - Milovníci relácii o varení sa môžu tešiť na vysielanie gastronomickej televízie Paprika, ktoré sa v káblových rozvodoch na Slovensku a v Čechách začne 17. januára 2005.
TV Paprika už svoj denný 14-hodinový program vysiela pre 800 000 domácností v Maďarsku, kde je od 2. novembra jedinou programovou službou tohto druhu. "Vysielanie na Slovensku a v Čechách bude vychádzať zo špecifických potrieb týchto krajín, programy obohatíme o významné miestne témy," uviedla pre TASR Emília Slezáková z TV Paprika. Televízia začne cez UPC vysielať pre 400 000 českých a slovenských domácností totožný program, ako v Maďarsku, no s českým dabingom. Polovičný podiel programov bude z vlastnej produkcie televízie, pre ktorú pracujú traja kuchári, 50 percent budú kúpené programy. Konkurzy na moderátorov budú v ČR a SR v januári, či februári.
Spusteniu vysielania TV Paprika predchádzali podrobné výskumy verejnej mienky. Podľa Slezákovej sa v Maďarsku i v okolitých štátoch, kde už na mnohých miestach pozabúdali miestne kulinárske tradície, ukázala veľká potreba oživiť tradičné hodnoty domácej kuchyne strednej a východnej Európy. Preto je cieľom TV Paprika popularizovať tradičné národné kuchyne, predstavovať kultúru piva a vína, ako aj popularizovať a posilňovať gastroturistiku. TV Paprika divákov pozve nielen do kuchyne, ale aj reštaurácií, krčiem, hotelov v Prahe, Bratislave alebo v Budapešti, kde sa určite dobre najedia. Taktiež môžu očakávať úplné informácie na prípravu každodenného obeda, lahôdky pre hostí, jedál pre bábätká, obľúbených jedál z detstva z babičkinej kuchyne, ale i návod ako variť na školskom internáte, či recept na malé diétne jedlo počas odtučňovacej kúry.
Strategickým riaditeľom televízie je Marcell Lissák, TV Paprika sídli v Budapešti. Informácie sú aj na www.tvpaprika.hu, od januára sa pripravuje aj česká a slovenská verzia stránky.