BRATISLAVA – Objednať si v reštaurácii alebo v hoteli jedlo z hovädzieho mäsa nie je pre slovenského zákazníka problémom. Pre zahraničných hostí už skôr. Predovšetkým západniari sa vôbec nerozpakujú dávať najavo obavy z choroby BSE, a to aj napriek tomu, že medzi slovenským hovädzím sa nákaza zatiaľ nevyskytla.
V hoteli Sĺňava v Piešťanoch nám potvrdili, že odbyt hovädzieho im klesol o vyše polovicu. „Často máme na pobytoch nemeckú klientelu a tí hovädzie celkom prestali jesť. Najčastejšie si vyberú bravčovinu, ale najnovšie aj divinu. Veľmi sa zvýšil záujem o jelení guláš, až máme problém so zháňaním jelenieho mäsa,“ uviedol tamojší pracovník.
Podobne sa nad jedálnym lístkom správajú aj hostia, ktorí prichádzajú na jednodňové kongresové akcie, tí však majú navyše záujem aj o hydinu. Organizátori zabezpečujúci tieto podujatia vraj hneď pri objednávkach upozorňujú – „do menu nám nezaraďujte hovädzinu“.
Zväz hotelov a reštaurácií SR očakáva tento rok dokonca až výrazne nižšiu spotrebu hovädzieho mäsa. Ako uviedla TASR, citeľnejší pokles majú najmä stravovacie zariadenia v hlavnom meste Slovenska, kde je podľa hotelových manažérov terajšia spotreba nižšia o 40 percent. Mimo veľkých miest však pokles nie je taký dramatický. Riaditeľ hotela Patria na Štrbskom Plese Jozef Bendžala napríklad uviedol, že vo vysokotatranských hoteloch necítia znížený záujem o hovädzinu, ale napriek tomu zaraďujú do ponuky viac jedál z hydiny.
Obľúbenosť hovädziny neutrpela ani v takých hoteloch ako popradský Satel alebo spišskonovoveský Metropol. „Mäsá striedame v ponuke ako predtým, na spotrebe hovädzieho sa to neodzrkadlilo,“ povedala nám včera prevádzkarka Metropolu Johana Kuzmová. Podobne aj v hoteli Satel hostia bežne jedia sviečkovicu i držky.
Cestovné kancelárie, ktoré robia lyžiarske a poznávacie zájazdy, sa s otázkami na hovädzinu u svojich klientov vôbec nestretávajú. (ru)