Zahraniční hostia nechcú hovädzie, ale jelenie

BRATISLAVA – Objednať si v reštaurácii alebo v hoteli jedlo z hovädzieho mäsa nie je pre slovenského zákazníka problémom. Pre zahraničných hostí už skôr. Predovšetkým západniari sa vôbec nerozpakujú dávať najavo obavy z choroby BSE, a to aj napriek

BRATISLAVA – Objednať si v reštaurácii alebo v hoteli jedlo z hovädzieho mäsa nie je pre slovenského zákazníka problémom. Pre zahraničných hostí už skôr. Predovšetkým západniari sa vôbec nerozpakujú dávať najavo obavy z choroby BSE, a to aj napriek tomu, že medzi slovenským hovädzím sa nákaza zatiaľ nevyskytla.

V hoteli Sĺňava v Piešťanoch nám potvrdili, že odbyt hovädzieho im klesol o vyše polovicu. „Často máme na pobytoch nemeckú klientelu a tí hovädzie celkom prestali jesť. Najčastejšie si vyberú bravčovinu, ale najnovšie aj divinu. Veľmi sa zvýšil záujem o jelení guláš, až máme problém so zháňaním jelenieho mäsa,“ uviedol tamojší pracovník.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Podobne sa nad jedálnym lístkom správajú aj hostia, ktorí prichádzajú na jednodňové kongresové akcie, tí však majú navyše záujem aj o hydinu. Organizátori zabezpečujúci tieto podujatia vraj hneď pri objednávkach upozorňujú – „do menu nám nezaraďujte hovädzinu“.

Zväz hotelov a reštaurácií SR očakáva tento rok dokonca až výrazne nižšiu spotrebu hovädzieho mäsa. Ako uviedla TASR, citeľnejší pokles majú najmä stravovacie zariadenia v hlavnom meste Slovenska, kde je podľa hotelových manažérov terajšia spotreba nižšia o 40 percent. Mimo veľkých miest však pokles nie je taký dramatický. Riaditeľ hotela Patria na Štrbskom Plese Jozef Bendžala napríklad uviedol, že vo vysokotatranských hoteloch necítia znížený záujem o hovädzinu, ale napriek tomu zaraďujú do ponuky viac jedál z hydiny.

SkryťVypnúť reklamu

Obľúbenosť hovädziny neutrpela ani v takých hoteloch ako popradský Satel alebo spišskonovoveský Metropol. „Mäsá striedame v ponuke ako predtým, na spotrebe hovädzieho sa to neodzrkadlilo,“ povedala nám včera prevádzkarka Metropolu Johana Kuzmová. Podobne aj v hoteli Satel hostia bežne jedia sviečkovicu i držky.

Cestovné kancelárie, ktoré robia lyžiarske a poznávacie zájazdy, sa s otázkami na hovädzinu u svojich klientov vôbec nestretávajú. (ru)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  2. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  3. Probiotiká nie sú len na trávenie
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  7. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  8. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 11 298
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 5 990
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 260
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 660
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 175
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 960
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 625
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave 1 339
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu