Orechy a oriešky patria v tomto období k častejšie kupovaným druhom potravín. Vzhľadom na pomerne vysoký obsah tukov, a tým aj možné žltnutie je vhodné skladovať ich v chladničke. Pri teplotách pod 16 stupňov sa totiž v plodoch nevytvárajú nebezpečné aflatoxíny, ktoré môžu mať v ľudskom tele rakovinotvorný účinok.
Plesnivé orechy treba vyhodiť. Niektorí spotrebitelia vylúskané jadrá orechov zavaria, lepšie je však častejšie nakupovať malé množstvo čerstvých plodov. "Stuchnutá aróma pri nákupe orechov je dôvodom k reklamácii," upozorňuje hovorkyňa Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie ČR Daniela Kolejková.
Pri obľúbených jedlých gaštanoch treba dávať pozor aj na rozličných škodcov, naklíčenie, prípadne nadmernú povrchovú vlhkosť plodov. Pri kúpe orieškov, napríklad známych arašidov či pistácií, sa oplatí skontrolovať dátum balenia alebo minimálnej trvanlivosti. Varovať pred nákupom by mali viditeľné stopy plesní; poškodené plody nemožno použiť ani na spracovanie do pečiva. "Produkty plesní totiž často vydržia teplotu okolo sto stupňov," hovorí D. Kolejková.
Pri dovoze arašidov a pistácií kontroluje inšpekcia podľa predpisov Európskej únie obsah aflatoxínov, produktov plesne Aspergillus flavus. Z jednej šarže sa odoberá asi 30 kilogramov, a to až zo stovky miest. Do ďalšieho obehu ich inšpekcia uvoľní až po negatívnom laboratórnom rozbore.
Orechy sú zvláštnou skupinou ovocia. Obsahujú zárodok ďalšej rastliny, a sú preto vynikajúcou zásobárňou energie, rastových látok i minerálov. Z nutričného hľadiska ich potravinári hodnotia ako komplexnú požívatinu, ktorá môže do značnej miery zmierniť dôsledky jednostranného stravovania.
(čtk)