Odrody ríbezlí: A - biela Blanka, B - červená odroda Hron, C - čierna odroda Otelo. KRESBA - JOZEF POBJECKÝ
Rez ríbezlí odporúčame robiť po zbere úrody, a najmä v čase vegetačného pokoja. Môžeme s ním začať po opadnutí listov a pokračovať v zimnom období až do začiatku vegetácie, nie však neskôr ako do 15. marca. Cieľom rezu je správne formovanie kra alebo stromčeka.
Po jesennej výsadbe ríbezlí režeme jednoročné výhonky v predjarnom období na 2 až 3 púčiky. V prvom roku necháme 5 až 6 hrubších výhonkov, ktoré majú byť na kre symetricky rozložené a vzájomne si neprekážať. Na stromčeku nechávame 3 až 4 výhonky. Na druhý rok necháme v závislosti od vitality krov o 5 až 6 i viac jednoročných výhonkov. Rovnakým spôsobom postupujeme i v nasledujúcom roku, pričom počet trojročných konárikov určujeme v závislosti od celkovej kondície kríkov. Ak je ker dobre vyvinutý, počet trojročných konárikov môže byť 4 až 5, ale aj viac. Koncom tretieho roka od vysadenia majú mať dobre tvarované kry po 5 až 6 jednoročných, 5 až 6 dvojročných a 3 až 5 ročných konárov. Väčší počet zvyšuje nebezpečenstvo poškodenia konárov pri mechanizovanom oberaní.
Pri tvarovaní stromčeka nechávame 6 až 7 konárov a výhonkov. Po treťom roku od vysadenia vstupujú ríbezle po správne urobenom reze do plnej rodivosti. Aby sa udržala rovnováha medzi rastom a rodivosťou, treba drevinu každoročne rezať. Treba to urobiť tak, aby počas vegetácie vyrástlo zo základných púčikov 4 až 6 dobre vyvinutých náhradných výhonkov. Novovyrastené výhonky určujú a regulujú počet dvoj- a trojročných konárikov na kre. Ak je však rast kríka oslabený, potrebný je silnejší rez. V takomto prípade odstránime väčší počet trojročných alebo niektorých slabšie vyvinutých dvojročných konárikov. Pri reze počas rodivosti sa odstraňujú aj poškodené konáre a tie, čo ker alebo stromček prehusťujú. Nie je žiaduce, aby sa drevina rezom v strede veľmi preriedila, pretože by sa strácala rodiaca časť a konárová úroda by sa znížila. Na správne tvarovanom kre má byť spravidla 14 až 16 konárov rozličného veku, na stromčeku 6 až 7, pri čiernych ríbezliach však nie staršie ako 3 až 4 roky.
Niektorí autori odporúčajú skracovanie základných konárov, aby vyrástlo väčšie množstvo mladých výhonkov. To je však nesprávne, lebo pri skrátení sa korunky veľmi prehustia a zber úrody sa sťaží. U nás pestované odrody sa okrem toho vyznačujú dobrým rozkonárením a takáto práca nie je potrebná.
To, čo sme uviedli o reze a tvarovaní čiernych ríbezlí, sa vzťahuje aj na červené a biele ríbezle. Rozdiel je len v tom, že pri nich nechávame rodiť aj štvor- a päť- maximálne šesťročné konáriky. Po oberaní v piatom roku najstaršie konáriky zmladíme.
Prof. Ing. IVAN HRIČOVSKÝ, DrSc.