Okolo Vianoc tlač informovala, že skupinka slovenských športovcov sa priotrávila jedovatými hubami. Našťastie, nikto nezomrel. Mne o tom rozprávali viacerí ľudia a zistil som, že Slováci huby nielenže radi jedia, ale ich aj zbierajú a radi sa o tom rozprávajú. Napriek tomu v tunajších obchodoch žiaden extra výber húb nevidím.
V Japonsku, naopak, je výber húb veľký a jeme ich radi a často. Denne varíme jedlá napríklad zo shiitake (čítaj šítake). Sú to lacné huby čiernej farby a dajú sa veľmi dobre uskladňovať sušené. Asi aj preto som ich objavil v niektorých obchodoch na Slovensku. Shiitake rastú na dubových a bukových pňoch.
Matsutake (čítaj macutake) je kráľom hríbov. Rastie z pôdy v borovicových lesoch a v umelom prostredí sa nedá dopestovať. Zbiera sa pre výraznú vôňu. Tá je intenzívnejšia, keď hríb ešte nemá otvorený klobúčik, preto je hľadanie matsutake náročné. Zbierajú sa, keď sú vyrastené asi dva centimetre nad zemou. Ich sezóna je na jeseň. Sú veľmi chutné, ale nedokážem vám ich chuť dokonale opísať, pretože som nemal veľa príležitostí ich jesť. Sú vzácne a veľmi drahé. Samozrejme, závisí to od úrodnosti sezóny, jedna plodnica vysoká 15 cm však stojí v prepočte obyčajne od 1000 do 1300 korún.
Toto je historka, ktorá hovorí za všetko. Jeden môj spolužiak si priniesol do školy obed a chválil sa, že mu mama uvarila typické jedlo z tejto huby, teda ryžu s matsutake. Neuveriteľne sa vystatoval, takže keď otvoril obedár, všetci sme boli zvedaví. V jeho porcii sme však matsutake nevedeli nájsť. Až keď sme celú porciu preskúmali, jeden chlapec objavil v kope ryže jediný malý hríbik a - zjedol ho. Pyšný spolužiak sa poriadne rozzúril.
V súčasnosti cena matsutake kvôli importu z Kórey a Kanady klesá. Tie z dovozu sú oveľa lacnejšie, Japonci však tvrdia, že naše sú lepšie. Počul som, že asi pred piatimi rokmi istý švédsky vedec našiel v Európe hubu s názvom T. nauseosum, ktorá je pravdepodobne identická s matsutake. Ak je to pravda a ak táto huba rastie aj na Slovensku, je to šanca na dobrý biznis.
V Japonsku huby nielen jeme, ale používame ich aj ako lieky. Najpopulárnejšia je teraz huba Agaricus blazei murril. Jej popularita vzrástla po tom, ako ju jeden doktor našiel v lokalite pri brazílskom Sao Paule a potvrdilo sa, že v miestach, kde huba rastie, sa obyvateľstvo vyznačuje dlhovekosťou a netrpí stareckými chorobami. Táto huba obsahuje beta D glukan, ktorý pôsobí aj ako prevencia rakoviny. Stimuluje imunitný systém. Japonci a Američania teraz berú ako súčasť každodenného života aj užívanie doplnkov stravy s obsahom výťažku z tejto huby. Je to biznis alebo realita? V Japonsku to spôsobilo chaos. Jedni tvrdia, že pravé účinky majú iba huby dovezené z Brazílie, iní sa snažia vypestovať ich aj v Japonsku a hovoria, že účinky musia byť rovnaké. Podaktorí jedia toľko tabliet s výťažkami z huby, že si spôsobia iné ochorenie. V Japonsku nie je na niektorých potravinových doplnkoch dovolené uvádzať názov choroby, na ktorú vplývajú. V prípade tejto huby sa na ľudí odvšadiaľ valí reklama, a tiež nie je nikde oficiálne povedané to, čo si ľudia už roky šepkajú a čomu veria. V každom prípade, Japonci majú radi huby rovnako ako Slováci.
Autor: MASAHIKO