Kapry sú drahšie, asi ich bude dosť

Kapry sú o pätnásť až dvadsať korún drahšie ako vlani. Minulý rok cenu stlačili nové hypermarkety bojujúce o zákazníka. Terajšia cena je však stále o čosi nižšia v porovnaní s kaprami spred dvoch rokov, keď ich bol na trhu nedostatok.


Koľko stoja kapry na Slovensku



1. trieda výber trieda

(do 2,5 kg) (nad 2,5 kg)

Bratislava Aupark 92 105

Carrefour 81,90 -

Tesco 82 105

Centr. trhovisko 92 105

Stupava Všet. predaj. miesta 88 103

B. Bystrica Tesco 82 102

Košice Tesco 79 79

Carrefour 78,90 78,90

Žilina Tesco 78 78

Pešia zóna 77 105

Ceny sú z poobedia včerajšieho dňa, menia sa nielen zo dňa na deň, ale aj v priebehu hodín.

Kapry sú o pätnásť až dvadsať korún drahšie ako vlani. Minulý rok cenu stlačili nové hypermarkety bojujúce o zákazníka. Terajšia cena je však stále o čosi nižšia v porovnaní s kaprami spred dvoch rokov, keď ich bol na trhu nedostatok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ceny za vianočné kapry po celom Slovensku sa pohybujú od žilinských 77 korún cez 78,90 na východnom Slovensku až po 92 korún za prvú triedu do 2,5 kila v Bratislave a Stupave. „Ceny nediktujú výrobcovia kaprov, ale priekupníci a súperiace hypermarkety,“ tvrdí riaditeľka Rybochovu Stupava Ildikó Brázová.

Klasický rituál kupovania kapra, na čo sa v minulosti tešili a pripravovali mnohé rodiny s deťmi, sa vytráca. Premiestnil sa do dlhočizných radov pri veľkých marketoch. Tam býva cena najnižšia.

„Sú to umelo nízke ceny,“ hovorí riaditeľka Rybochovu. Jej kapry sú asi o šesť korún drahšie než napríklad v Carrefoure či Tescu, ale za ich kvalitu ručí stopercentne. „Sú čerstvé a zdravé, dodali sme ich vo všetkých veľkostných kategóriách, vyvážene prvú a výberovú triedu.“

SkryťVypnúť reklamu

Drvivá väčšina kaprov na slovenských štedrovečerných stoloch tradične pochádza z Čiech. Slovenská spotreba počas Vianoc je okolo dvoch tisíc ton. Slovenskí chovatelia dodajú asi len desatinu. „Veľká časť domácej produkcie sa používa prednostne na zarybňovanie,“ hovorí predajca a znalec rýb, veterinár Juraj Příhoda zo Žiliny.

FOTO SME - JÁN KROŠLÁK

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 294
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 435
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 684
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 539
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 3 008
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 061
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 784
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 578
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu