Kry chránime pred zničením úrody vtákmi sieťami. FOTO - AUTOR |
Vyrežeme tiež choré, suché alebo ináč poškodené konáre. V ďalších rokoch odstraňujeme staré konáre s malými a slabými prírastkami.
Správne udržiavaný ker má 5 až 8 silných konárov, ktoré vytvárajú dostatok nových prírastkov. Platí zásada, že čím kry režeme viac, tým sú plody väčšie, skôr dozrievajú, ale úrody sú nižšie. Rez robíme od začiatku vegetačného pokoja do začiatku kvitnutia.
Pre dobrý rast a vývoj čučoriedok je dôležité hnojenie, pri ktorom sa musíme vyvarovať hnojív s obsahom chlóru a vápnika. Okrem dusíka, fosforu a draslíka potrebujú pre dobrý vývoj aj horčík. V prvých rokoch po vysadení hnojíme po obvode jednotlivých krov, neskoršie celoplošne.
Čučoriedky začínajú rodiť v štvrtom roku, od šiesteho roku sú v plnej rodivosti. Plné hnojenie aplikujeme od štvrtého roku. V prvom až druhom roku po výsadbe stačí dávka 25 gramov na rastlinu, ktorú neskoršie zvýšime na 50 gramov kombinovaného hnojiva na čučoriedky na štvorcový meter. Jeho obsah má byť nasledovný: 12,3 percenta dusíka, 6,1 percenta fosforu, 9 percent draslíka a 2,6 percenta horčíka. Po zmladzovacom reze, alebo keď sa vyžaduje podporenie rastu, môžeme dávku zvýšiť až na 100 gramov na štvorcový meter. Kry čučoriedok sa dožívajú až sto rokov a produkčnú životnosť si udržia približne 35 rokov.
Plody sú usporiadané v strapcoch po 6 až 13 bobuliach. Ako postupne rozkvitajú (plodné konáriky zvrchu nadol, jednotlivé strapce odspodu nahor), tak aj dozrievajú. Plody zberáme postupne. Na Záhorí je to od 8. júla do 11. augusta. Priemerné úrody z kra sú 2,5 až 6 kilogramov. Úrodu však treba chrániť pred vtákmi sieťami.
Čučoriedky patria medzi ovocie s vysokou výživnou hodnotou. Majú vysoký obsah cenných cukrov a látok, ktoré pôsobia priaznivo na ľudský organizmus. Plody obsahujú pektíny, triesloviny a kyseliny, okolo 13,5 percenta cukrov, 0,6 percenta tukov, 0,7 percenta bielkovín, 15 až 20 miligrampercent vitamínu C; z minerálov 0,76 percenta draslíka, 0,18 percenta vápnika, 0,13 percenta fosforu, 0,08 percenta horčíka a 0,01 percenta železa.
RNDr. JÁN PAVLOVKIN, PhD.