Kapor na čierno
Do vody dáme variť mrkvu, petržlen a zeler nakrájané na malé kúsky. Pridáme ocot, cibuľu, celé čierne i nové korenie, bobkový list, citrónovú kôru, osolíme a chvíľu varíme. Do vriaceho vývaru vložíme kúsky kapra a spolu varíme štvrť hodinu. Rybu vyberieme a uložíme na misu. Trochu vývaru dáme bokom, nastrúhame do neho perník a zamiešame. Pridáme skaramelizovaný cukor, slivkový lekvár, podlejeme červeným vínom a necháme zhustnúť. Omáčku precedíme, opäť pridáme skaramelizovaný cukor, citrónovú šťavu, mandle, hrozienka a sušené slivky. Pridáme maslo a povaríme. Na záver vložíme do omáčky uvarenú rybu.
Na zapíjanie môžete vyskúšať Cabernet Sauvignon, ročník 1999, VPS, Pezinok, Malokarpatská oblasť, Pezinský vinohradnícky rajón, obsah alkoholu 12 percent. Vo vôni nájdete typické čierne ríbezle a žihľavu. V chuti nájdete okrem trávovín i čokoládu, dym a trochu horkosti. (dav)