Aj keď patríte k väčšine, ktorá nechodí „na Štefana“ na poľovačku, ešte stále si môžete dopriať na konci roka kúsok diviny. Vyžaduje si to len trochu viac času, hoci zďaleka nie toľko, koľko by ste strávili v lese či na stráni. Stačí sa len s predstihom poobzerať po obchodoch po vhodnom mäse. A, samozrejme, víne.
Srnčie na víne
Srnčie stehno necháme najprv dobre odležať. V deň prípravy ho odblaníme, prešpikujeme slaninou a osolíme. Na malé kúsky nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler podusíme na oleji v pekáči. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, bobkový list, čerstvú vetvičku tymiánu a rozmarínu (ak nemáte čerstvé, môžu byť aj sušené) a citrónovú kôru. Pridáme mäso a opečieme ho zo všetkých strán. Podlejeme mäsovým vývarom a necháme piecť v rúre. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho, šťavu zahustíme hladkou múkou a necháme trochu povariť. Šťavu precedíme, pridáme prelisovanú zeleninu s citrónovou šťavou a červené víno. Potom ešte chvíľu povaríme, kým sa z omáčky neodparí prebytočný alkohol.
Na zapíjanie môžete vyskúšať Frankovku, Neskorý zber, ročník 1999, Mutěnická vinárska oblasť, Ing. M. Michlovský, obsah alkoholu 11,7 percenta. Má trochu nezvyklú vôňu žihľavoviny, ktorá je typická skôr pre Cabernet Sauvignon, v chuti zas nájdete výrazné triesloviny a trávoviny. Skrátka, víno k divine, ako sa patrí. (dav)