Rozlúčka so starým rokom a novoročný prípitok sa málokedy zaobídu bez šumivého vína. Šampanské nesmie chýbať pri oslavách sobášov, narodenín, obchodných úspechov ani pri novoročných vinšoch. Ale ako si na Silvestra vybrať naozaj dobré šumivé víno? Ako ho otvárať a vychladiť, aby sme z neho mali čo najväčší pôžitok?
* V prvom rade musíme vedieť, čo chceme. Ak máme radi sladšie víno, vyberieme fľašku s označením Demi Sec, ak uprednostňujeme suchšie, hľadáme označenie Brut. Na šampanských sa môžeme stretnúť ešte s označením: Extra Brut najsuchšie šumivé víno, Sec sladkasté alebo Doux veľmi sladké.
* Odborníci odporúčajú kupovať fľašky s korkovými zátkami, ktoré v prípade skladovania vydržia dlhšie ako plastové.
* Šumivé vína skladujeme vo vodorovne položených fľašiach a tmavých miestnostiach pri teplote 10–12 stupňov Celzia.
* Len začiatočníci otvárajú šampanské s hlasným buchnutím. Správne otváranie fľašky, ktorá je pod tlakom, si vyžaduje skutočné majstrovstvo. Ak chceme predísť úrazu, jednou rukou držíme uzáver a druhou pohybujeme celou fľaškou, až kým ju neotvoríme.
* Šampanské chutí iba správne vychladené. Ideálna teplota je 6–10 stupňov Celzia. Prvotriedne, dozreté šampanské môže byť o čosi teplejšie.
* Poháriky na šampanské by mali byť vysoké a štíhle. Plytké poháre sú vhodné iba na úvodný prípitok. Šumivé vína majú tendenciu silno peniť, ale ešte aj po opadnutí peny vypúšťajú drobné bublinky. Čím sú bublinky menšie, tým lepšie. Zo širokého plochého pohára vyprchá oxid uhličitý rýchlejšie.
* A čo v prípade, že nečakane príde návšteva? Žiadny problém. Postavte fľašku do vedierka, naplneného zmesou ľadu a studenej vody. Po pol hodine môžete šampanské podávať správne vychladené. Chladenie v chladničke trvá o čosi dlhšie. Nikdy ho nechlaďte v mrazničke a už vôbec neničte jeho chuť kockami ľadu! V očiach fajnšmekrov by to bolo číre barbarstvo.
(tom)