Firemné programy, ktoré propagujú zdravý životný štýl, nie sú nič nové. Už v dvadsiatych rokoch minulého storočia začínali japonskí zamestnanci svoj deň sériou cvičení. Súčasnosť kladie vyššie nároky na zdravotnú starostlivosť o zamestnancov, rovnako je dokázaná súvislosť medzi životným štýlom a chronickými zdravotnými problémami. Preto je dôležité nájsť konkrétne nástroje na podporu zdravého stravovania sa, cvičenia, alebo aj odvykania od fajčenia. Zamestnancov zapojených v rôznych podobných programoch preto treba oceňovať.
Cieľom firiem je znižovať napríklad hospitalizáciu zamestnancov, návštevy lekárov a nákladných predpisov spojených s nezdravými životnými návykmi. Programy sú najčastejšie zacielené na cukrovku, srdcové ochorenia, obezitu, zlé stravovanie a nedostatok pohybu. Zdravá pracovná sila neznamená totiž len nižšie náklady, ale aj menej absencií a vyššiu produktivitu.
Vplyv týchto programov môže byť výrazný, preto ich rýchlo zavádzajú všetky významné spoločnosti. Treba však postupovať opatrne. Viažu sa k nim totiž dva základné problémy. Po prvé - ťažko sa merajú výsledky. Po druhé - sú to etické otázky, do akej miery by sa mal zamestnávateľ zapájať do činností svojich zamestnancov po pracovnom čase. Zdroj: www.EduCity.cz