Pribylina 26. marca (TASR) - Kyslá polievka so "slepou kurou" patrila v minulosti k typickým jedlám chudobnejších rodín v regióne Liptova a to napríklad počas veľkonočných sviatkov. S postupom jej varenia sa dnes zoznámili návštevníci Múzea liptovskej dediny v Pribyline pri Liptovskom Hrádku.
Slepou kurou nazývali Liptáci knedľu z rožkov, vajíčok a múky, do ktorej pridávali kúsky slaniny alebo mäsa. Recept na jej prípravu obsahuje kuchárska kniha Kuchyňa starých materí z Liptova, ktorú predstavili dnes v pribylinskom skanzene. Jej autorkou je riaditeľka Liptovského múzea v Ružomberku Iveta Zuskinová.
Kuchárska kniha tradičných ľudových receptov z Liptova podáva obraz aj o spôsobe stravovania tamojšieho ľudu v prvej polovici 20. storočia. Sú v nej návody na prípravu mäsitých a bezmäsitých jedál, polievok a koláčov. Dopĺňajú ju informácie o stravovaní jednotlivých vrstiev ľudu, ako napríklad pastierov, drevorubačov, pltníkov, povedala Zuskinová. Podľa jej slov na sviatočnom veľkonočnom stole Liptákov sa objavovalo najčastejšie mäso z jahniat alebo kozliatok. Koláče piekli z bielej múky a boli okrúhle. Napríklad v dolnoliptovskej obci Martinček ich nosili na Veľkonočnú nedeľu alebo v pondelok do poľa, kde ich vyhadzovali do výšky, aby tak vysoko narástli klasy obilia, dodala Zuskinová.
Návštevníci pribylinského skanzenu sa môžu dnes a zajtra zoznámiť aj s rôznymi technikami zdobenia veľkonočných vajíčok pre kúpačov. V nedeľu tam ožijú jarné a veľkonočné zvyky v podaní folklórneho súboru Váh z Liptovského Mikuláša. Program sa začne o 14. 00 h.