Mária Kráľovičová sa narodila v roku 1927 na Záhorí v dedinke Čáry. Ako osemnásťročná odišla do divadla v Martine, kde hrala dva roky. Potom odišla do Bratislavy, vyštudovala herectvo na Štátnom konzervatóriu v Bratislave a od roku 1948 je členkou Slovenského národného divadla. Hrá tam dodnes. Päťdesiatšesť rokov žije so svojím manželom, novinárom Mirom Procházkom, majú spolu dve deti.
Mária Kráľovičová bola celý život štíhla ako prútik. Určite aj vďaka filozofii, že nie je také dôležité, čo človek je, ale s kým stoluje. "So zaujímavými ľuďmi je úplne jedno, či sedíte pri suchých zemiakoch a kyslom mlieku, dôležité je, čo sa od nich dozviete." Aj preto celý život veľmi rada jedla v kluboch - spisovateľskom, výtvarníckom, novinárskom, hudobníckom - kde sa stretávali zaujímaví ľudia. Variť preto začala dosť neskoro, najmä kvôli deťom. No hoci varenie nie je práve jej hobby, vypracovala sa na dobrú kuchárku. Jedno z najkrajších vyznaní, ktoré počúva od manžela, znie - Marína, ja mám tak rád tie tvoje patlaniny.
Na našu návštevu sa Mária Kráľovičová pripravila. Niežeby niečo uvarila, ale obliekla si na to špeciálnu zásteru. S obrázkom sexi postavičky, ktorú dostala do daru od vnuka. Konečne vraj našla uplatnenie. Herečka tým najlepšie demonštrovala svoj vzťah ku kuchyni a vareniu. Berie ich s humorom a nadhľadom. Síce až tak rada nevarí, ale zase dbá, aby v kuchyni bolo veselo.
Obedy v raji
"Varenie nie je moja parketa," priznáva herečka. "Je to preto, že u nás doma v Čároch varili mama, stará mama a aj otec a k tomu sme boli štyri sestry. Kuchárov bolo teda dosť, nebolo treba príliš pomáhať. Okrem toho som dosť skoro, už ako pätnásťročná, odišla z domu. Nebola som teda pri mame v čase, keď sa dievčatá najviac zaúčajú v kuchyni. Ja som namiesto toho bývala po podnájmoch, kde som kuchyňu nemala a starala sa o mňa pani domáca. Najčastejšie som jedla v menze. A keď som náhodou mala viac peňazí, stravovala som sa v 'raji', čo bola vtedy skratka pre reštaurácie a jedálne. Variť som sa naučila, až keď som si založila rodinu."
Doma na Záhorí v rodine Márie Kráľovičovej varievali najmä "sedlácke jedlá" - napríklad šúľance, slíže, nočky. "No a v nedeľu bola šnicľa. Inak sme veľa mäsa nejedli, ale nikomu nechýbalo."
Mliekareň v SND
Keď sa Mária Kráľovičová zoznámila so svojím manželom a začali spolu žiť, mala šťastie, že od nej nevyžadoval, aby vyvárala. Hoci bol, ako ona vraví, z panskej rodiny, kde každý deň muselo byť navarené, od nej to nechcel. Radšej chodili jesť do Devína či Carltonu.
"Tam sme naše peniaze nosili, prejedali sme ich," smeje sa herečka. Najradšej však spomína na obedy a večere v kluboch.
"Vtedy bol v Bratislave spisovateľský, divadelný, hudobný, novinársky a filmový klub. Všade dobre varili, no čo bolo úžasné, stretávala sa tam duchovná elita. Pri stole som sedávala so Smrekom, Matuškom, Mináčom, Suchoňom, takže vždy som sa aj niečo dozvedela, naučila. Do kuchyne som sa teda neponáhľala, až keď prišli deti. A to tiež nebolo hneď, lebo som ich dlho kojila. V nemocnici som spolu s naším Mirkom dojčila ešte ďalšie dve deti a jeho až do roka. Dcérku už tak dlho nie, lebo sa muž bál - veď ťa tie deti zjedia, taká si tenká. Na dojčenie mi ich nosili aj do divadla. Teta Meličková sa smiala, že som chodiaca mliekareň."
Nekritizuj Kráľovičovú!
Kvôli deťom sa teda Mária Kráľovičová začala učiť variť, ale boli to vraj muky. Začala detskými kašičkami a postupne prechádzala na zložitejšie jedlá.
"Ako-tak som sa po čase variť naučila, najväčším problémom však bolo vydržať v kuchyni. Odbiehala som si čítať a hneď sa niečo pripálilo, niečo horelo a deti sa potom pýtali rodičov svojich kamarátov - aj vy pečiete ako naša mamička, na černoška? Ale môj muž ma vo varení podporoval. Keď som servírovala a začala sa dopredu ospravedlňovať - možno je to pripálené, možno je to presolené, zahriakol ma - ticho - nekritizuj Kráľovičovú! Ani divadelné kritiky si sami na seba nepíšete, možno to konzumenti ani nezistia."
Ku kuchyni nemala Marína majetnícky vzťah, takže u nich mohol variť ktokoľvek, kto k nim prišiel.
"Bežne sa stávalo, že muž prišiel nadránom s kamarátmi, keď ich už povyhadzovali z klubu, a nasťahovali sa do našej kuchyne. Pokojne o štvrtej začali piecť hus. Ráno som sa zobudila a mala som navarené. Veľký kuchár bol napríklad Rudo Fábry. Pamätám sa, ako k nám prišiel prvý raz a hovorí mužovi - ja sa nečudujem, že tá Marína je taká chudá a deti sú ako pavúky. Veď vy máte také malé hrnce! Alebo, raz som ho stretla a vravím - Rudo, poď k nám variť, dostala som diviaka. A on - celého?! Jednoducho, on varil vo veľkom. Minule som sa na vernisáži stretla s jedným výtvarníkom, spomínali sme, a on sa ma spýtal, ako som to s tými bohémami vydržala. Ale ja na to spomínam rada, boli to krásne časy."
Pri sviečkach
Dnes už rodina Máriu Kráľovičovú za kuchynské výtvory chváli. Má svoje špeciality, napríklad kura na spôsob kačky alebo zapečenú krkovičku.
"Všetko sú to veľmi jednoduché jedlá. Také mám najradšej. Najlepšie, ak sa dajú uvariť v jednom hrnci, nemusím pri nich stáť a nezababrem celú kuchyňu. Lebo čas strávený v kuchyni považujem stále tak trochu za premárnený. Rodine sa sťažujem - tak dlho robím, babrem sa s tým a vy to tak rýchle zjete. A deti na to - mama, ale veď to je najväčšia chvála kuchárky!"
Mária Kráľovičová však zdôrazňuje, že o čo menej rada varí, o to radšej stoluje: "Mám rada pekný porcelán, sklo, rada prestieram pri sviečkach. Jednoducho, snažím sa spraviť zo spoločných chvíľ pri stole predstavenie. Keď boli deti malé, tak sme takto pekne raňajkovali alebo večerali, keď som nehrala. Boli to krásne chvíle, na ktoré všetci radi spomíname."
FOTO SME - PAVOL MAJER
Recepty Márie Kráľovičovej
Kura a la kačka
Kura, olej, soľ, kyslá kapusta, kyslá smotana, trochu kačacej alebo husacej masti
Kura umyjeme, osolíme, rozrežeme na prsiach a roztiahneme ako žabu. Na pekáč dáme olej, kyslú kapustu a kyslú smotanu. Na vrch položíme kura, potrieme husacou alebo kačacou masťou a dáme piecť.
Marínine krkovičky
Krkovička, tvrdý syr, kyslá smotana, šunka, soľ, čierne korenie
Rezne z krkovičky vyklepeme do tenka, osolíme, okoreníme. Prudko opečieme. Položíme na pekáč, na každý dáme plátok šunky, lyžicu smotany, posypeme vrstvou strúhaného syra a zapečieme.