Vo všetkých vyspelých krajinách je to bežné, ale tam si firmy úzkostlivo strážia svoju značku a samy sa prísne kontrolujú. U nás niektorí odborníci varujú, že na také liberálne pravidlá v pohybe tovaru Slovensko ešte nedorástlo.
Slabá zodpovednosť
Zákon umožní oveľa viac než dosiaľ dovážať nekvalitné alebo predražené potraviny. Doterajší štátny dohľad, ktorý kontroloval výrobky pred ich uvedením na trh, sa teraz obmedzí len na občasnú kontrolu výrobkov na trhu.
U nás si výrobcovia a dovozcovia skôr potrpia na to, aby ich výrobky boli lacné, než na to, aby boli kvalitné.
Zodpovednosť mnohých našich podnikateľov je veľmi slabá. „Naozaj hrozí, že len čo zákon začne platiť, bude sa k nám ktokoľvek snažiť doviezť určité množstvá výrobkov veľmi nízkej kvality. O to viac, že už aj za doterajších podmienok sa sem dovážali napríklad rôzne kuracie prsia s vysokým obsahom vody - pri nich zákazník platí nie za mäso, ale za vodu,“ tvrdí konzultant v odbore potravín Jozef Kerekréty.
Zákonu sa Slovensko pred vstupom do únie nemohlo vyhnúť. Poslanci ho schválili narýchlo tesne pred Vianocami.
Za oleje nik nepyká
Kauzy, ako letný prípad s toxickými olivovými olejmi zo Španielska, sa zrejme budú stávať častejšie. Za dovoz škodlivých olejov dosiaľ nebol nikto potrestaný. Prípad stále vyšetruje polícia v Novom Meste nad Váhom. Podľa jej zástupcu „veci ďalej preverujú a potrebujú ešte predvolať na vypočúvanie niekoľko ľudí“.
Podľa expertov mal nový zákon problémy slovenského trhu zohľadniť viac.
„Zodpovednosť za bezpečné potraviny musí ležať na podnikateľoch,“ myslí si Kerekréty, „ale zákon mal presne definovať, kde sa začína a končí ich zodpovednosť za kontrolu potravín. Vykonávacie predpisy by mali presnejšie ako doteraz špecifikovať požiadavky na zloženie výrobku, konzervačné látky a podobne. Dovozca zase musí poznať výrobné podmienky toho, od koho výrobky kupuje. V Amerike i v EÚ je riziko zo všetkých stupňov výroby a presunu potravín podchytené zákonom. U nás nie.“
Podľa ďalšieho odborníka z technickej skúšobne potravín „povedomie podnikateľov na Slovensku zatiaľ nedosiahlo úroveň snahy dávať na trh korektné produkty za korektnú cenu. Naopak - oni vedia, že u nás rozhoduje nízka cena. Takže, ak budú mať možnosť odbúrať platenie analýz a rozborov potravín, nebudú to robiť“.
Mäkké tresty
Riaditeľ Výskumného ústavu potravinárskeho Milan Kováč z nového zákona obavy veľmi nemá. Podľa neho zostáva zatiaľ predsa len kľúčovou kontrola a postihy podnikateľov, ktorí dajú na trh nekvalitný výrobok. „V Nemecku sú sankcie 5- až 10-krát vyššie až po odobratie licencie. Kým tu nebude dosť peňazí a právomocí pre kontrolné orgány, neseriózni podnikatelia sa nezľaknú.“ TÁŇA RUNDESOVÁ