zajedzme si

Prestretý stôl prehýbajúci sa pod ťarchou rozmanitých lahôdok bol v stredoveku symbolom postavenia, bohatstva a prestíže. Hostitelia sa pretekali v množstve podávaných jedál, na kráľovských dvoroch sa niekedy jedávalo päťdesiat až sto chodov. To však ...


FOTO - ARCHÍV



Prestretý stôl prehýbajúci sa pod ťarchou rozmanitých lahôdok bol v stredoveku symbolom postavenia, bohatstva a prestíže. Hostitelia sa pretekali v množstve podávaných jedál, na kráľovských dvoroch sa niekedy jedávalo päťdesiat až sto chodov. To však bolo len vo výnimočných prípadoch, vo všedný deň im stačilo „iba“ desať a pri slávnostiach o čosi viac. Napríklad kráľ Matej Korvín podával na svadbe hosťom 24 chodov. Šľachtické dvory sa snažili držať s kráľovskými krok, v Čechách sa koncom 15. storočia šesť jedál na večeru a sedem na obed považovalo za znamenie skromnosti, ba až askézy.Ako jedli králi

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Aj priemerný šľachtic jedol oveľa viac, ako dnes jeme my. Podľa výskumov francúzskych historikov v 15. storočí zjedol denne priemerne vyše kila chleba, takmer kilo mäsa, 40 gramov syra a zeleniny mu stačilo iba 52 gramov. Spolu s olivami, ovocím a vínom (denne ho vypili 1,8 l) to predstavovalo 5113 kalórií, čo bol dvakrát vyšší energetický príjem ako v prípade roľníkov a nižších spoločenských vrstiev. Aj keď sa objavovali hlasy moralistov, ktoré kritizovali nadmerné „žranie“, prevládal názor podporovaný aj lekármi, že hojnosť stravy je zárukou zdravia. Kuchárske predpisy pre panské dvory z tohto obdobia budia hrôzu svojím objemom a výdatnosťou. Dnešné gazdinky by asi lomili rukami nad radami - „daj vajec, koľko sa dá“, alebo „pridaj 2 kopy spracovaných vajec“. O množstve používanej soli a korenia ani nehovoriac. Verilo sa totiž, že korenie jedlo konzervuje. Obľúbený bol najmä zázvor, škorica, šafrán, muškátový kvet a čierne korenie.

SkryťVypnúť reklamu

Najčastejšie používanými potravinami na stoloch šľachty a panovníkov boli všetky druhy mäsa, vrátane obľúbenej diviny, mäsa jahniatok, kozliatok, hydiny a vtákov. Ozdobou kráľovského stola bývala aj labuť. Jedli sa pstruhy, lososy, haringy, vajcia, žemle, petržlen, chlieb, olej, ocot, med, hrozienka, cukor, ryža, figy, mandle. A pilo sa veľa vína. Prekvapujúca je obľuba rôznych druhov kaší na stredovekom stole. Ich príprava vyžadovala skúseného a dobrého kuchára.

Ponúkame vám recept na jednu z nich. Hovorilo sa jej „kaša z hmly“ a bola veľmi náročnou pochúťkou. Kuchárska kniha upozorňuje: „potrebuješ mať hlavu triezvu, lebo ju musíš celý deň alebo noc tĺcť v mažiari.“

Kaša z hmly

Čo potrebujete? Šťučie ikry, víno, hrozienka, cukor a mandle. Keďže ide o stredoveký recept, presné pomery sa nezachovali. Nechávame to na vaše chute a odvahu. Všetko stačí už iba zmiešať a začať tĺcť v mažiari.

SkryťVypnúť reklamu

Dobrú chuť všetkým odvážnym!

Autor: dd

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 10 575
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 7 724
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 013
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 375
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 3 654
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 3 116
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 880
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 332
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu