
FOTO - ARCHÍV
Prestretý stôl prehýbajúci sa pod ťarchou rozmanitých lahôdok bol v stredoveku symbolom postavenia, bohatstva a prestíže. Hostitelia sa pretekali v množstve podávaných jedál, na kráľovských dvoroch sa niekedy jedávalo päťdesiat až sto chodov. To však bolo len vo výnimočných prípadoch, vo všedný deň im stačilo „iba“ desať a pri slávnostiach o čosi viac. Napríklad kráľ Matej Korvín podával na svadbe hosťom 24 chodov. Šľachtické dvory sa snažili držať s kráľovskými krok, v Čechách sa koncom 15. storočia šesť jedál na večeru a sedem na obed považovalo za znamenie skromnosti, ba až askézy.Ako jedli králi
Aj priemerný šľachtic jedol oveľa viac, ako dnes jeme my. Podľa výskumov francúzskych historikov v 15. storočí zjedol denne priemerne vyše kila chleba, takmer kilo mäsa, 40 gramov syra a zeleniny mu stačilo iba 52 gramov. Spolu s olivami, ovocím a vínom (denne ho vypili 1,8 l) to predstavovalo 5113 kalórií, čo bol dvakrát vyšší energetický príjem ako v prípade roľníkov a nižších spoločenských vrstiev. Aj keď sa objavovali hlasy moralistov, ktoré kritizovali nadmerné „žranie“, prevládal názor podporovaný aj lekármi, že hojnosť stravy je zárukou zdravia. Kuchárske predpisy pre panské dvory z tohto obdobia budia hrôzu svojím objemom a výdatnosťou. Dnešné gazdinky by asi lomili rukami nad radami - „daj vajec, koľko sa dá“, alebo „pridaj 2 kopy spracovaných vajec“. O množstve používanej soli a korenia ani nehovoriac. Verilo sa totiž, že korenie jedlo konzervuje. Obľúbený bol najmä zázvor, škorica, šafrán, muškátový kvet a čierne korenie.
Najčastejšie používanými potravinami na stoloch šľachty a panovníkov boli všetky druhy mäsa, vrátane obľúbenej diviny, mäsa jahniatok, kozliatok, hydiny a vtákov. Ozdobou kráľovského stola bývala aj labuť. Jedli sa pstruhy, lososy, haringy, vajcia, žemle, petržlen, chlieb, olej, ocot, med, hrozienka, cukor, ryža, figy, mandle. A pilo sa veľa vína. Prekvapujúca je obľuba rôznych druhov kaší na stredovekom stole. Ich príprava vyžadovala skúseného a dobrého kuchára.
Ponúkame vám recept na jednu z nich. Hovorilo sa jej „kaša z hmly“ a bola veľmi náročnou pochúťkou. Kuchárska kniha upozorňuje: „potrebuješ mať hlavu triezvu, lebo ju musíš celý deň alebo noc tĺcť v mažiari.“
Kaša z hmly
Čo potrebujete? Šťučie ikry, víno, hrozienka, cukor a mandle. Keďže ide o stredoveký recept, presné pomery sa nezachovali. Nechávame to na vaše chute a odvahu. Všetko stačí už iba zmiešať a začať tĺcť v mažiari.
Dobrú chuť všetkým odvážnym!
Autor: dd