RECEPTY NA VIANOČNÝ STÔL

Moravská rybacia polievka

2 hlavy z kaprov, ikry, mlieč, 1 chvostová porcia kapra, 3 zrnká nového korenia, 5 zrniek čierneho korenia, pol bobkového listu, soľ, 2 l vody, 100 g koreňovej zeleniny, 2 lyžice oleja, 30 g masla, 30 g múky na zápražku, zelený petržlen, korenie Vitana, 1 starší rožok a 1 lyžica oleja na opečenie.

Hlavy z kaprov sparíme vriacou vodou. Odstránime žiabre aj oči a dáme variť spolu s ikrami a mliečom. Pridáme chvostovú porciu kapra, v ktorej je viac kostičiek. Vývar okoreníme, osolíme, pridáme bobkový list a varíme pol hodiny. Potom vývar precedíme do inej nádoby a uchováme v teple. Uvarené rybie mäso zbavíme dôkladne kostičiek a posekané vložíme do vývaru. Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame na polcentimetrové kocky, opražíme do zlatista na oleji a vložíme do vývaru. Z masla a múky pripravíme žltú zápražku. Rozmiešame trochou studenej vody a vlejeme do polievky. Povaríme spolu 20 minút, dochutíme zeleným peržlenom a korením Vitana. Starší rožok pokrájaný na kocky a opečený na oleji vložíme do tanierov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kapor na cibuli

1 menší kapor, soľ, mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať, 40 g masti, 40 g oleja, 3 cibule, sardelová pasta, 2 lyžice rajčiakového pretlaku, 0,2 l červeného dezertného vína, karí korenie.

Kapra rozporcujeme, osolíme a okoreníme, posypeme nadrobno pokrájanou petržlenovou vňaťou a z obidvoch strán opražíme na masti. Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme sardelovú pastu, rajčiakový pretlak a porcie opraženého kapra. Podlejeme dezertným vínom a udusíme do mäkka. Nakoniec ochutíme karí korením.

Vyhnianska vianočná bábovka

5 žĺtkov, 200 g práškového cukru, menej ako 2 dl oleja, 1 dl vlažnej vody, sneh z 5 bielkov, 200 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, vanilkový cukor, citrónová kôra, 50 g hrozienok, 50 g hrubo sekaných orechov a lieskovcov, 50 g kandizovanej pomarančovej kôry.

SkryťVypnúť reklamu

Žĺtky, cukor, olej a vodu zmiešame, pridáme múku a prášok do pečiva, hrozienka, orechy, nadrobno pokrájanú kandizovanú pomarančovú kôru, trochu strúhanej citrónovej kôry z čerstvého citróna a do zmesi zľahka primiešame tuhý sneh z 5 bielkov. Bábovkovú formu vymastíme, vysypeme múkou, naplníme cestom. Pečieme v málo vyhriatej rúre zvoľna asi hodinu.

Vege-vianočné menu

Kapustnica s hubami

1 kg kyslej kapusty, 5-10 dkg sušených húb, 100 g údeného tofu, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 zemiak, bezvaječnej cestoviny

Kyslú kapustu premyjeme, posekáme a necháme variť 1 hodinu. Po polhodine pridáme vriacou vodou premyté sušené huby. Medzitým si usmažíme cibuľu s korením a červenou paprikou, ktorú pridáme do vriacej polievky. Ďalej pridáme cesnak a postrúhaný surový zemiak. Vedľa si zatiaľ opražíme doružova na troche oleja múku, zalejeme studenou vodou a pridáme do kapusty. Na záver môžeme pridať posekané údené tofu. Povaríme ešte 10 minút. Osobitne uvaríme bezvaječné cestoviny, ktoré si možno podľa chuti pridať do kapustnice.

SkryťVypnúť reklamu

Vyprážané podkovičky

1 brokolica, 1 karfiol, 2 balíčky tofu, 100 g ovsených vločiek, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa, strúhanka z grahamových rožkov, koreniny.

Uvarenú brokolicu a karfiol najemno pomelieme, pridáme tofu, ovsené vločky, podľa potreby strúhanku a koreniny, ďalej pokrájanú cibuľu a cesnak. Zo všetkého vymiešame masu a z nej tvarujeme podkovičky, ktoré obalíme v strúhanke. Podkovičky vyprážame na oleji alebo poukladáme na veľký plech vymastený olejom a upečieme v rúre.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 319
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 844
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 685
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 203
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 677
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 398
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 736
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 568
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu