2 hlavy z kaprov, ikry, mlieč, 1 chvostová porcia kapra, 3 zrnká nového korenia, 5 zrniek čierneho korenia, pol bobkového listu, soľ, 2 l vody, 100 g koreňovej zeleniny, 2 lyžice oleja, 30 g masla, 30 g múky na zápražku, zelený petržlen, korenie Vitana, 1 starší rožok a 1 lyžica oleja na opečenie.
Hlavy z kaprov sparíme vriacou vodou. Odstránime žiabre aj oči a dáme variť spolu s ikrami a mliečom. Pridáme chvostovú porciu kapra, v ktorej je viac kostičiek. Vývar okoreníme, osolíme, pridáme bobkový list a varíme pol hodiny. Potom vývar precedíme do inej nádoby a uchováme v teple. Uvarené rybie mäso zbavíme dôkladne kostičiek a posekané vložíme do vývaru. Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame na polcentimetrové kocky, opražíme do zlatista na oleji a vložíme do vývaru. Z masla a múky pripravíme žltú zápražku. Rozmiešame trochou studenej vody a vlejeme do polievky. Povaríme spolu 20 minút, dochutíme zeleným peržlenom a korením Vitana. Starší rožok pokrájaný na kocky a opečený na oleji vložíme do tanierov.
Kapor na cibuli
1 menší kapor, soľ, mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať, 40 g masti, 40 g oleja, 3 cibule, sardelová pasta, 2 lyžice rajčiakového pretlaku, 0,2 l červeného dezertného vína, karí korenie.
Kapra rozporcujeme, osolíme a okoreníme, posypeme nadrobno pokrájanou petržlenovou vňaťou a z obidvoch strán opražíme na masti. Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme sardelovú pastu, rajčiakový pretlak a porcie opraženého kapra. Podlejeme dezertným vínom a udusíme do mäkka. Nakoniec ochutíme karí korením.
Vyhnianska vianočná bábovka
5 žĺtkov, 200 g práškového cukru, menej ako 2 dl oleja, 1 dl vlažnej vody, sneh z 5 bielkov, 200 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, vanilkový cukor, citrónová kôra, 50 g hrozienok, 50 g hrubo sekaných orechov a lieskovcov, 50 g kandizovanej pomarančovej kôry.
Žĺtky, cukor, olej a vodu zmiešame, pridáme múku a prášok do pečiva, hrozienka, orechy, nadrobno pokrájanú kandizovanú pomarančovú kôru, trochu strúhanej citrónovej kôry z čerstvého citróna a do zmesi zľahka primiešame tuhý sneh z 5 bielkov. Bábovkovú formu vymastíme, vysypeme múkou, naplníme cestom. Pečieme v málo vyhriatej rúre zvoľna asi hodinu.
Vege-vianočné menu
Kapustnica s hubami
1 kg kyslej kapusty, 5-10 dkg sušených húb, 100 g údeného tofu, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 zemiak, bezvaječnej cestoviny
Kyslú kapustu premyjeme, posekáme a necháme variť 1 hodinu. Po polhodine pridáme vriacou vodou premyté sušené huby. Medzitým si usmažíme cibuľu s korením a červenou paprikou, ktorú pridáme do vriacej polievky. Ďalej pridáme cesnak a postrúhaný surový zemiak. Vedľa si zatiaľ opražíme doružova na troche oleja múku, zalejeme studenou vodou a pridáme do kapusty. Na záver môžeme pridať posekané údené tofu. Povaríme ešte 10 minút. Osobitne uvaríme bezvaječné cestoviny, ktoré si možno podľa chuti pridať do kapustnice.
Vyprážané podkovičky
1 brokolica, 1 karfiol, 2 balíčky tofu, 100 g ovsených vločiek, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa, strúhanka z grahamových rožkov, koreniny.
Uvarenú brokolicu a karfiol najemno pomelieme, pridáme tofu, ovsené vločky, podľa potreby strúhanku a koreniny, ďalej pokrájanú cibuľu a cesnak. Zo všetkého vymiešame masu a z nej tvarujeme podkovičky, ktoré obalíme v strúhanke. Podkovičky vyprážame na oleji alebo poukladáme na veľký plech vymastený olejom a upečieme v rúre.