VEĽKÝ KRTÍŠ (SME - rim) - Z výsledkov prieskumu potravinárskej organizácie FAO vyplýva, že víno je zaradené do kategórie potravín dennej potreby. Avšak podľa obchodného riaditeľa spoločnosti Movino Veľký Krtíš, jediného výrobcu vín v Banskobystrickom kraji, Ing. Ondreja Cellenga to v spotrebe vína Slováci nepreháňajú. Ročne sa u nás vypije len 12 litrov vína na obyvateľa, kým vo vyspelejších vinárskych krajinách až 35 litrov. Movino, spol. s r. o., v súčasnosti produkuje dvanásť druhov vín. Vlani vyrobili a vyexpedovali približne 4 milióny litrov vín, tento rok bude úroda vplyvom nie najpriaznivejších klimatických podmienok asi o milión litrov nižšia. Z produkcie 85 percent smeruje na slovenský trh, 10 percent putuje do Čiech a zvyšných 5 percent do Nemecka a Škótska. V blízkej budúcnosti plánujú vinári z V. Krtíša rozšíriť svoje exportné aktivity aj do Holandska a Kanady. V práve prebiehajúcej oberačkovej sezóne robia všetko pre to, aby kvalitu svojich vín ešte zvýšili. Aj preto budú tohtoročné hrozno spracúvať pomocou novej technológie kvasenia. Mušt budú počas kvasenia chladiť, aby jeho teplota neprekročila 20 stupňov Celzia. Tým zabránia stratám aromatických látok, čo prispeje k zvýšeniu kvality vína. Cieľom veľkokrtíšskych vinárov je aj vybudovať vlastný archív vín, v ktorom chcú sústreďovať a záujemcom predávať najvyberanejšie a najlahodnejšie druhy vín.
Autor: SME-rim