# Čo všetko sa skrýva za ocenením druhého najlepšieho vína výstavy?
"Veľa radosti, no ešte viac ambícií byť lepší. Ako však ukazujú výsledky, už druhý rok po sebe zvíťazili profesionálni vinohradníci a vinári z Vinohradnícko-vinárskeho družstva podielnikov Karpaty Grinava. Pri takej konkurencii si treba poriadne vykasať rukávy."
# Dlho ste hľadali recept, ako so cťou obstáť na pezinských vínnych trhoch?
"Keď som sa v roku 1980 ženil, s úsmevom som sa zaprisahal: ženu si beriem cudziu, tak aspoň víno chcem mať svoje. Hoci moji rodičia kedysi dorábali na dolniakoch samorodé víno, chýbali im poznatky, tradícia a ja som nemal na čom stavať. Ako samoukovi mi zostávalo obiehať na okolí všetky koštovky a počúvať, čo trh od nás malovýrobcov vlastne chce. Prieskum mi prezradil, že šancu získam vtedy, keď to skúsim s červeným vínom. Teraz sú roky, keď naplním súdky štyrmi druhmi odrodových červených vín. Mám cabernet, andré, dornfelder, svätovavrinecké..."
# Ale ocenená bola frankovka...
"Vyrábal som ju v sklenenej nádobe a doškoľoval v dubovom sude po mojom dedovi. Ocenenie chápem aj ako poctu tomuto človeku."
# Myslíte si, že vínne trhy pomôžu skvalitniť víno v malokarpatskom regióne?
"V každom prípade je to šanca ukázať verejnosti, čo majú ľudia v sudoch. Mnohí z nich sa boja vyjsť z pivníc von a prezentovať sa. Na Vínnych trhoch majú šancu."