Dnes je hygiena rúk jednou z prvých tém, ktorej sa venujú aj škôlkari. Kedysi však špinavé ruky znamenali smrť. Takmer do konca 19. storočia bolo obvyklé, že lekári si pred operáciou nedezinfikovali ruky ani nástroje. Pacienti po operáciách často zomierali na smrtiace pooperačné infekcie. Bolo tomu tak aj pri pôrodoch. Prevratom bol objav antisepsy, čiže spôsobu, ktorým možno cielene ničiť choroboplodné mikroorganizmy. Potom to šlo už len k lepšiemu...

Zdravotných nepríjemností z nečistých rúk je aj dnes mnoho
Priamu úmeru medzi nákazami a hygienou rúk už nikto nepopiera. Správne a dostatočné umývanie rúk dodržiavame ako jedno z najdôležitejších preventívnych opatrení pred rôznymi zdravotnými nepríjemnosťami. Nie je ich málo: črevné bakteriálne ochorenia, vírusové hnačkové ochorenia, hepatitída typu A, parazitárne ochorenia, kvapôčkové infekcie, zápal očných spojiviek, či toxoplazmóza.

Hygiena rúk je základom viacerých povolaní
Jedna vec je osobná hygiena rúk doma, ďalšou je zas hygiena pri výkone práce. Čisté ruky sú ako vstupný turniket pre viaceré povolania. Kým ruky nie sú čisté, ďalej by sa ísť nemalo. Hygiena rúk je alfou omegou každého zariadenia, kde vám servírujú jedlo alebo nápoje. Platí tu jasná priama úmera: čím viac zanedbaná hygiena rúk, tým väčšie riziko prenosu niektorého z už zmienených ochorení.
V Mekáči si zamestnanci umyjú ruky denne aj 30 krát
Aby bolo všetko, čo zákazník v reštaurácii skonzumuje bezpečné, pravidlo číslo 1 sú umyté ruky. „Kvalita jedál a surovín je pre nás na prvom mieste. Tá bezprostredne súvisí s hygienickými návykmi zamestnancov v reštaurácii, ktorí s jedlom a potravinami pracujú. Verím, že správne umyté ruky sú bezpečnejšie než nesprávne použité rukavice. V reštauráciách McDonald´s si zamestnanci umývajú ruky pravidelne aspoň 1 krát za hodinu a potom v prípade potreby,“ vysvetľuje Monika Filová, Restaurant Manager, McDonald´s Eurovea.

Všetci zamestnanci a manažéri Mekáča si umývajú ruky predpísaným postupom a okrem bežného hygienického umytia rúk 1 krát za hodinu aj vtedy, keď sú na to ďalšie dôvody podľa predpísaných prevádzkových pravidiel.
„Priemerne si náš zamestnanec umyje ruky aj 30 krát za smenu. Zamestnanci majú k dispozícii umývadlá, okrem toalety, aj v šatni a v kuchyni. Samostatné umývadlo je aj v McCafé. Pri umývadle je tekuté mydlo, dezinfekcia, krém na ošetrenie rúk, papierové obrúsky na utretie alebo vzduchový sušič,“ dopĺňa Monika Filová.
Rukavice proti krížovej kontaminácii
Krížová kontaminácia sa môže objaviť, keď sú škodlivé baktérie prenesené zo surových potravín do tých, ktoré už sú tepelne spracované alebo sú pripravené na priamu konzumáciu. Surové mäso, hydina, čerstvé vajíčka či ryby, môžu obsahovať škodlivé baktérie, ktoré môžu spôsobiť nežiadúci zdravotný problém. „Aj na minimalizovanie krížovej kontaminácie platí, že si umývame ruky podľa predpísaných pravidiel. Navyše používame farebné jednorazové rukavice. Tie naši zamestnanci používajú aj pri rozbíjaní vajíčka na raňajkové menu,“ dopĺňa Monika Filová.

Keď na dvere zaklope kontrola
V Mekáči sa nedostatočnej hygieny báť nemusíte. Skôr naopak. Monika Filová ozrejmuje: „Do každej reštaurácie McDonald´s chodí raz za mesiac na kontrolu biznis konzultant danej prevádzky, v rámci ktorej sa okrem obsluhy a pracovných postupov kontroluje aj dodržiavanie hygieny, po našom „food safety“. Jeden krát ročne máme aj neohlásený audit, ktorý robí nezávislá certifikovaná agentúra.“ Ani prevádzka Mekáča v Eurovea nie je výnimkou na podnety na Regionálny úrad verejného zdravotníctva. „Na „food safety“ sa zameriavame na dennodennej báze, tak nás kontroly zo strany slovenských úradov prakticky nemajú v čom prekvapiť. Všetky doterajšie kontroly prebehli u nás v poriadku. Skôr boli kontrolóri prekvapení, ako to u nás všetko funguje a kontroly si prakticky robíme sami,“ uzatvára Monika Filová.
Podnetov na kontrolu prevádzok pribúda
Kontroly v zariadeniach spoločného stravovania vykonáva Úrad verejného zdravia SR prostredníctvom siete regionálnych úradov.
Čo možno považovať za zariadenie spoločného stravovania? Prakticky každú prevádzku, v ktorej sa vyrába, pripravuje a podáva jedlo a nápoje. Je to reštaurácia, kaviareň, bufet, stánok rýchleho občerstvenia, školská jedáleň, cukráreň, pizzeria, výrobňa a predajňa sladkého a slaného pečiva, závodná jedáleň, nemocničná kuchyňa či jedáleň, zmrzlináreň a mnohé iné prevádzky.
Kontroly sa vykonávajú v rámci plánovaného štátneho zdravotného dozoru, ako aj na základe podnetov.
Základným zákonom, ktorý ustanovuje podmienky prevádzky zariadenia spoločného stravovania je zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.
V prípade zistení porušenia zákonov sú stravovacím zariadeniam nariadené nápravné opatrenia, prípadne sú im uložené sankcie v zmysle zákonov.
V roku 2017 bolo vykonaných 27 183 kontrol v 14 613 zariadeniach spoločného stravovania (z celkového počtu 44 622 registrovaných prevádzok). Nezhody úrad zistil v 2 811 prevádzkach, pričom najčastejšou príčinou nezhôd boli nedostatky v prevádzkovej hygiene, a to až v 1 283 prípadoch.
Počet podnetov od spotrebiteľov každoročne pribúda. V minulom roku ich bolo 1 145 a v 69 % sa týkali zariadení spoločného stravovania.
Zdroj informácií: Odbor hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov Úradu verejného zdravotníctva SR
Tento článok vám prináša McDonald's.
Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.