Vonku praží slnko, klíma nestíha a vy práve sedíte vo vyhriatej kancelárii a uvažujete o letnej dovolenke. Kde to bude tento rok? Grécko? Turecko? Taliansko? No skôr než sadnete do lietadla a poletíte do teplých krajín, aj doma sa môžete schladiť. Napríklad dobrou zmrzlinou. A aby zmrzlina naozaj chutila, musí byť z čerstvého kravského mlieka.
Zmrzlina, ktorú si objednáte v McDonald’s je naša - vyrába sa v Majcichove. Na farme neďaleko Trnavy, je približne 2500 kráv. Ročne tu nadoja najviac mlieka v celej republike - až 35 miliónov litrov. Z toho 2 milióny odoberá McDonald’s na Slovensku a Česku pre svoje zmrzliny a milkshake-y.
Väčšinu surového mlieka predávajú iným spoločnostiam, ktoré z neho robia trvanlivé mlieko, maslo, syry či ine mliečne výrobky. Iba necelých 10% produkcie spracúvajú svojpomocne a vyrábajú z neho zmesy na zmrzlinu a shake-y do reštaurácií McDonald’s.
Filtrovať, filtrovať a filtrovať. Platí to aj pre mlieko
Zdá sa až neuveriteľné, že v Majcichove v malej hale o veľkosti stredoškolskej telocvične sa vyrába všetka zmrzlina a milkshake-y pre McDoland’s na Slovensku a Česku.

Pri práci so surovým mliekom sú najdôležitejšie tri veci: filtrácia, teplota a pasterizácia.
Mlieko sa v Majcichove filtruje dvakrát. Prvýkrát hneď po podojení a druhý raz, keď už ide priamo na prípravu. Ide o to zachytiť maximálne množstvo nečistôt, ktoré sa doňho mohli v procese dostať.
Teplotu tu udržiavajú pri 3-4 stupňoch. Ak by sa surové mlieko náhodou zohrialo do izbovej teploty, začali by sa v nej množiť rôzne mikroorganizmy, ktoré by mohli byť pre ľudí škodlivé. Preto určite poznáte radu starých mám, aby ste mlieko najprv prevarili.
Pasterizácia je založená na rovnakom princípe. Ide o zahriatie mlieka pri vysokej teplote po krátky čas, najmenej 72°C počas 15 sekúnd. Pri tomto tepelnom ošetrení mlieka sa docieli zdravotná bezpečnosť mlieka, ale súčasne sa musia čo najviac zachovať pôvodné fyzikálne, chemické a biologické vlastnosti mlieka. Takto ošetrené mlieko sa označuje ako pasterizované mlieko. Spravidla sa ale používa zahriatie mlieka na teplotu 85°C počas pár sekúnd, v Majcichove sa mlieko pasterizuje pri teplote minimálne 80°C na 15 sekúnd.
Najčerstvejšiu zmrzlinu majú v Mekáči v Trnave
Od prečerpania z tanku až k baleniu do vreciek mlieko neopustí antikorové trubky. V nich najprv prejde filtráciou a potom prvou pasterizáciou pri 80°C. Po nej sa nechá stáť a následne sa do nej primiešajú všetky prídavné suroviny - smotana, sušené odstredené mlieko, sušená sladká srvátka, cukor a stabilizátor, v ktorom je tiež vanilka na dochutenie. Keď sa zmes zamieša, opätovne sa pasterizuje. Práve vďaka nízkej teplote pasterizácie, si mlieko zachová maximum svojej chuti. Odráža sa to práve na dobe trvanlivosti. Či už smes na zmrzlinu alebo milkshake v McDonald’s majú dobu trvanlivosti iba 12 dní.

Práve to bola jedna z vecí, ktoré ma zaujali pri balení mlieka. Trubka privedie mlieko do stroja, ktorého prezývajú “Deduško”. Stroj na balenie stále slúži napriek tomu, že už má asi 40 rokov. 7 a pol litrové sáčky plné zmrzlinovej zmesi chrlí jeden za druhým. Na každom z nich je vyrazený dátum výroby, aj spotreby. Bolo tam uvedené D.V. - 2.5.18 10:58 / D.S. 13.5.18. Takže v čase, keď čítate tento článok, už je všetka zmrzlina z daného dňa dávno zjedená.
Keďže Majcichov je od Trnavy iba 15 minút cesty, najčerstvejšiu zmrzlinu si zrejme kúpite práve tam. Do Mekáča sa dostane ani nie za 48 hodín od momentu, kedy podojili kravy a pripravili zmrzlinovú zmes.

Krava rekordérka nadojí aj 100 000 litrov mlieka za svoj život
Mlieko do zmrzliny dávajú kravy na farme vo Vlčkovciach. Kravy tam žijú dôstojne v dvoch dlhých maštaliach a jednej kratšej. Pohodu im zabezpečujú dobre vetrané priestory, ventilátory a rozprašovače vody. Kravy totiž majú rady chlad, keď je priveľké teplo, dávajú mlieka menej.

Márne by ste tu hľadali zástup žien so silnými rukami a v špinavých monterkách, kravy sa už ručne nedoja. Dojenie kráv prebieha na “karuseli”. Ide o obrovský kolotoč, do ktorého na jednej strane vstupujú kravy a po jednom otočení z neho vystupujú už podojené. Na podojenie celého stáda stačia štyria zamestnanci. Jeden umyje vemeno a natrie ho dezinfekciou. Druhý dezinfekciu zotrie malým čistým uteráčikom (na každú kravu použije nový a potom ide do prania). Tretí pripína dojace zariadenie. Štvrtý potom ošetrí rozdojené vemeno, aby sa doň náhodou nedostala nákaza. Prístroj na “karuseli” meria, koľko mlieka každá krava nadojila. Keď je už prietok príliš malý, zariadenie sa samé odopne.
Na dojenie dohliadajú aj zamestnanci z velína. Každé dojenie, pohyb, choroba, otelenie je zaznamenané do softvéru. Všetky kravy na farme majú vlastný čip, ktorý sa im načíta, keď vstúpia na kolotoč a zložku, kde sú uchovávané ich údaje. Ak niektorá krava ochorie a veterinár jej musí predpísať lieky, umiestnia ju mimo stáda. Na dojenie chorých kráv slúži úplne iná dojáreň, aby sa ich mlieko nedostalo do kontaktu s mliekom zdravých kráv. Každý použitý liek je dôkladne zaznamenaný. Ak by sa chorá krava mala náhodou dostať na kolotoč, čip by jej nedokázal sa naň vôbec dostať.

Medzi kravami na farme vo Vlčkovciach je aj jedna rekordérka. Volá sa krava 2493 a na farmu ju priniesli ešte koncom roka 2009. Odvtedy porodila 4 jalovice a 4 býčky. Niekoľkokrát bola chorá, zo všetkého sa však dostala. Za svoj čas už dala vyše 100 000 litrov mlieka. Odkedy vedú presnú evidenciu dojení, je iba ôsmou v poradí, ktorej sa to podarilo.

Aká je vaša obľúbená zmrzlina?
Dáte si na zmrzlinu jahodovú polevu? Či radi pri lízani aj chrumkáte a dáte si ju aj s Kit-Kat? Čokoľvek máte radi, je dôležité vedieť, že vaša zmrzlina je čerstvá a môžete si ju vychutnať bez obáv. A vďaka kravám vo Vlčkovciach a zamestnancom v Majcichove, v Mekáči máte celý rok stále kvalitnú slovenskú zmrzlinu.
Tento článok vám prináša McDonald's.
Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.
Autor: Peter Nagy pre McDonald's