V hospodárskom roku 1996/97 sa odhaduje svetová produkcia cukru vo výške 121 mil. ton. Veľkým dovozcom cukru je Ruská federácia (3,2 mil. ton), nasleduje USA (vyše 2 mil. ton). Produkcia cukru v štátoch EÚ sa odhaduje na 15 mil. ton. Od júna tohto roka, keď sa tona rafinovaného cukru predávala na londýnskej burze až za 380 USD, jeho cena klesá, v súčasnosti sa pohybuje okolo 320 USD za tonu. Termínované ceny sa uzatvárajú s cenou asi o 10 USD nižšou, očakáva sa teda ďalší pokles cien cukru. Minulý rok bol pohyb cien rafinovaného cukru dynamickejší, v lete 1995 vystúpila na 480 USD, na jeseň 1995 klesla o vyše 100 USD.
REPA AJ DO SUDOV
Pestovanie okopanín, predovšetkým rozličných druhov repy, bolo pre Turiec príznačné už v minulom storočí. Okrem kŕmnej repy sa pestovali aj jedlé druhy repy, ktoré sa zvykli nakladať do sudov, prípadne sa sušili. Známa bola napríklad malá sladká repa, ktorú v Turci zvykli sušiť a v zime ju varili s mäsom. Aj v prvej polovici 20. storočia sa v Turci cukrová repa pestovala, hoci už zriedkavejšie. Totálny ústup zaznamenala asi pred tridsiatimi rokmi. Tento rok sa k tejto zaujímavej plodine opätovne vrátilo niekoľko poľnohospodárskych družstiev v Turci.
REPNÝ CUKOR
AŽ V 19. STOROČÍ
Vo väčšine krajín mierneho klimatického pásma sa cukor vyrába predovšetkým z cukrovej repy. Pestovanie repy je známe viac ako 3000 rokov. V Európe sa začala výroba repného cukru šíriť až začiatkom 19. storočia, dovtedy bol známy skôr cukor trstinový, dovážaný zo zámoria. Pre repné cukrovarníctvo je rozhodujúci rok 1747, keď B. Marggraf dokázal, že repa obsahuje cukor porovnateľný s cukrovou trstinou. Krátko na to jeho žiak Achard založil prvý repný cukrovar v pruskom Sliezsku.
PRVÝ SLOVENSKÝ POKUS UŽ V ROKU 1801
Prvé pokusy o výrobu cukru z repy sa v rámci bývalého Uhorska uskutočnili v Prešove. Lekárnik Samuel Gertonger vyrobil v roku 1801 prvých 28 kilogramov cukru z repy. Za propagátora tejto myšlienky sa považuje aj evanjelický farár v Sarvaši J. Tešedík, ktorý mal počas pobytu v Nemecku možnosť stretnúť sa s expanziou pestovania cukrovej repy a chcel ju zaviesť aj v Uhorsku.
VÝROBA CUKRU Z REPY
Umytá repa sa reže v rezačkách a podrobí sa difúznemu procesu. Získa sa tak difúzna šťava, ktorá sa ďalej upravuje. Ďalšie technologické postupy sa môžu mierne odlišovať, dôležité je však správne oddelenie surového cukru od melasy. Samotná melasa obsahuje okolo 50 percent sacharózy, ktorá však vplyvom prítomných necukrov nemôže vykryštalizovať. Z melasy sa potom vyrába lieh, droždie a pod. Surový cukor sa rafinuje. Pod rafináciou sa rozumejú také pochody, ktorými sa zo surového cukru odstránia necukry tak, aby sme získali chemicky čistý biely cukor.
JAVOROVÝ CUKOR
Medzi ojedinelé a našimi spotrebiteľmi prakticky neznáme druhy cukru patrí napríklad cukor javorový či palmový. Využitie netradičných cukrov je príznačné napríklad pre Indiu a niektoré ďalšie štáty Ázie.
NÁHRADY CUKRU
Predovšetkým diabetikom sú určené rôzne náhrady cukru, ktorých je momentálne na našom trhu pomerne slušný výber. Ľudia, pravidelne užívajúci tieto prípravky, by však mali konzultovať s lekárom, ktorý z nich je zdravotne najvyhovujúcejší. Zrejme najznámejším z umelých sladidiel je sacharín. Má 250 - 500 ráz väčšiu sladivosť ako cukor, pritom nemá kalorickú hodnotu.
Autor: eta