BRATISLAVA (SME - uj) - Aj na pohľad nevinné potraviny a pochutiny, ktoré cez vianočné sviatky bez rozmýšľania kupujeme v stánkoch na ulici, môžu celkom nebadane privodiť ujmu na zdraví. Ovsené vločky, arašidy, kešu oriešky, para orechy, kakaové bôby, jablčný mušt, strukoviny, obilniny a podobne môžu totiž obsahovať veľmi jedovaté látky prírodného pôvodu - mykotoxíny. O to viac, že niektoré pochutiny konzumujeme či pridávame do pečenia počas sviatkov viac ako počas celého roka. Nebezpečné mykotoxíny sa nachádzajú v celom rade potravín, najmä v nekvalitnej káve, plesnivom ovocí, orieškoch a podobne. Podľa odborníkov majú rakovinotvorné účinky na organizmus. K najjedovatejším látkam prírodného pôvodu patria tri mykotoxíny - aflatoxín B1, aflatoxín M1 a ochratoxín A, nazývané aj vražednou kombináciou. Pre bežného konzumenta je však veľmi ťažké zistiť, či potravina alebo pochutina obsahuje nebezpečné aflatoxíny, lebo sú bežným okom neviditeľné. Preto je skutočne veľmi dobré zvážiť, kde spomínané potraviny nakupujeme. V zásade je lepšie vyvarovať sa a nekupovať nebalené oriešky či iné pochutiny od predajcov v stánkoch, o ktorých si nie sme istí, či majú kvalitný tovar. Ak boli totiž tieto plodiny napadnuté počas skladovania tzv. toxikogénnymi plesňami, potom tieto plesne môžu vylúčiť do napadnutých potravín mykotoxíny. Zákernosť a nebezpečenstvo mykotoxínov spočíva v tom, že sú veľmi stabilné - odolné voči tepelným a chemickým zásahom. Keď sa už raz mykotoxíny z plesní do potraviny dostanú, nie je možné ich z nej odstrániť. Ľudský organizmus sa nedokáže s jedovatými pliesňami vyrovnať, toxíny sa v tele hromadia, zasahujú pečeň, obličky, pľúca, môžu spôsobiť rakovinu. Dôležité je vedieť, že plesne sa síce dajú zlikvidovať, ale ich produkty - mykotoxíny - ostávajú v potravine. Nekompromisne treba preto vyhadzovať každé jedlo, ktoré doma splesnivie. Ak splesnivie džem, nestačí ho prevariť, radšej ho vyhoďte. Skúsený konzument búrskych orieškov podľa vône môže zacítiť, či neboli už splesnivené. Odborníci dokázali, že plesne neprodukujú aflatoxíny pri teplote pod 6 stupňov Celzia, takže v chladničke by nemali vzniknúť. Obzvlášť nebezpečné sú aflatoxíny pre ľudí, ktorí už prekonali zápal pečene, pre ľudí so slabým imunitným systémom a novorodencov.
Autor: SME - uj